Kalendar zdravlja

DOM ZDRAVLJA KRALJEVO TRIBINOM OBELEŽIO EVROPSKU NEDELJU PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE

U prepunoj Svečanoj sali u Gradskoj upravi održana je tribina povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koju je organizovao Dom zdravlja Kraljevo. Publika, koju su uglavnom činile naše sugrađanke, imala je priliku da čuje veoma korisno predavanje prim.dr Tamare Anđelković, specijaliste ginekologije i akušerstva o raku grlića materice, zloćudnoj bolesti koja, ako se na vreme otkrije, može da bude u potpunosti izlečena.

Rak grlića materice, duže od decenije, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. U našoj zemlji 2015. godine registrovane su 1.095 novoobolele žene od raka grlića materice, dok 424 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Latvije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, naša zemlja se  i po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije

Od 1.jula 2014.godine u Službi za zdravstvenu zaštitu žena sprovodi se organizovani Nacionalni skrining program i do 31.12.2018.godine urađeno je 28 745 ciljanih pregleda na rano otkrivanje raka grlića materice i oko 8 000 PAP testova u okviru preventivnih sistematskih pregleda.

„ Tokom prošle godine kod 107 žena je otkriveno i potvrđeno postojanje premalignog oboljenja. Kod 8 žena je otkriveno postojanje ranog malignog oboljenja i kod njih je sprovedeno dalje lečenje na Ginekološkom odeljenju Opšte bolnice „Studenica“, dok je kod 16 pacijentkinja dijagnostikovano postojanje maligniteta i kod njih je sprovedeno dalje lečenje u skladu sa postojećim protokolima lečenja raka grlića materice, a u saradnji sa Službom onkologije OB „ Studenica“, rekla je prim.dr Tamara Anđelković.

Ona je istakla da je najefikasnija mera primarne prevencije imunizacija protiv humanog papiloma virusa.

«Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi,“ kazala je prim.dr Anđelković

Učesnice skupa pozdravila je i direktorka Doma zdravlja Kraljevo, msc.dr Mirjana Krčevinac, rekavši da rezultati Službe za zdravstvenu zaštitu žena ne bi mogli da budu ovako dobri da se godinama unazad ne vodi briga o kadrovima i opremi.

„U ovoj službi radi 9 ginekologa, od kojih je 8 citologa, kao i  3 supervizora za organizovani skrining. Zatim 3 citoskinera ( više medicinske sestre), a trenutno su 2 lekara na specijalizaciji. Služba za zdravstvenu zaštitu žena je savremeno opremljena sa 2 ultrazvučna aparata. O odgovornosti Ministarstva zdravlja govori i podatak da je prošle godine kupljen kolposkopski aparat namenjen ovoj službi. Iz budžeta lokalne samouprave kupljeni su : 4 hidrauličnna ginekološka stola, CTG aparat, savremeni ormari za čuvanje PAP pločica, kao i doboši, spekulumi i tako dalje. Ova služba po svom standardu ima sve uslove da bude Regionalni centar za organizovani skrinig program“, rekla je direktorka Krčevinac.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se do 27. januara ove godine u cilju podizanja svesti  žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „RANO OTKRIVANJE MOŽE SPREČITI RAK GRLIĆA MATERICE” je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

10 09 00 11 03 02 01 08 07 06 05 04

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014