Kalendar zdravlja

Psihofizička priprema trudnica za porođaj

Pravilna i blagovremeno sprovedena edukacija trudnica može značajno da pomogne u prevazilaženju straha od porođaja i porođajnih bolova.

Upoznavanjem fiziologije trudnoće i mehanizma porođaja, nastanka kontrakcija, kao i uloge kontrakcija u porođaju i načinima savladavanja, žena dobija samopouzdanje koje joj pomaže da porođaj doživi kao prijatno iskustvo, a ne kao neminovnu patnju i bol.

U toku psihofičke pripreme za porođaj, buduće mame uče vežbe za poboljšanje fizičke kondicije, vežbe pravilnog disanja za povećanje kapaciteta pluća, ovladavanjem posebnim tehnikama disanja i usmeravanja pažnje na obezboljavanje kontrakcija, zauzimanjem određenih položaja kojima se ublažava bol i smanjuje pritisak na matericu tokom porođaja. Tu su i vežbe za relaksaciju, odnosno upravljanje sopstvenim telom radi što efikasnijeg opuštanja. Cilj psihofizičke pripreme za porođaj je da se trudnica oslobodi straha od porođaja, ne priprema za porođaj bez bola, već porođaj bez straha.

Trudnice dolaze isključivo uz saglasnost i sa uputom iz Savetovališta za trudnice, od ginekologa koji vodi trudnoću, a sa ulaskom u  VII lunarni mesec trudnoće. Iskustva bivših trudnica, sada srećnih majki su jako pozitivna.

Prva velika stvar koju majka čini za svoje dete,  jeste  psihofizička priprema za porođaj, jer se na taj način pripremi za, svakako, najlepši čin u životu svake žene.

     Biljana Vukomanović, glavna sestra Službe za zdravstvenu zaštitu žena01 02

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014