Kalendar zdravlja

USPEŠNA 2017. GODINA ZA DOM ZDRAVLJA KRALJEVO

Tradicionalno, pred kraj godine, u Domu zdravlja Kraljevo sumiraju se rezultati rada u godini koja je na izmaku, ali i predstavljaju planovi za narednu 2018. Direktorka Doma zdravlja, msc. dr Mirjana Krčevinac, smatra da je 2017., kao i sve prethodne godine, bila veoma uspešna za ustanovu i istakla pojedinosti.

„Savladali smo sve prepreke, ispunili sve ciljeve i planove u ovoj godini. O tome svedoče naši izveštaji o pruženim zdravstvenim uslugama, finansijski troškovi i realizacija budžeta, kako od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, tako i grada Kraljeva. Zahvalni smo gradu Kraljevu, njegovom rukovodstvu, jer je i ove godine imalo sluha za naše potrebe, odvojivši od skromnih sredstava sa kojima raspolaže, nama značajna sredstva bez kojih ne bismo mogli da funkcionišemo. Zajedinčkim snagama smo otvorili ambulantu Beranovac, stomatološku ambulantu u Medicinskoj školi, renovirali ambulantu u Ušću, zamenili dotrajalu računarsku opremu, okrečili i uredili 4 velike ambulante, od kojih su Godačica i Mataruška Banja pretprele veliku havariju kao posledicu hladne zime.

U toku ove godine zaposlili smo veliki broj medicinskih i nemedicinskih radnika, većinom na određeno radno vreme i to delom zahvaljujući sredstvima grada koji je prepoznao svoju ulogu i u toj oblasti. Mi smo se trudili da u postojećim okolnostima sa skromnim brojem zaposlenih pružimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i održimo njen kontinuitet, podržimo sve važne sportske i ostale manifestacije u našem gradu, budemo na vreme prisutni svuda gde je naša pomoć potrebna. Imali smo dobru saradnju sa direktorima javnih preduzeća koji su nam izlazili u susret za sve naše potrebe i zahteve, ali nas i nagradili značajnim donacijama.

Prostor ispred naših ambulanti ukrasili smo cvećem, cvetnim kupolama, čekaonicu Službe za zdravstvenu zaštitu dece velikim „ LED“ ekranom sa kojeg se emituju crtani filmovi. Gotovo sve naše ambulante i prostorije u kojima radimo su klimatizovane i tu dugujemo zahvalnost donatrima. Završili smo idejni projekat nove ambulante Ribnica u kojoj je u budućnosti planiran rad pedijatra. Ministarstvo zdravlja je prepoznalo naše potrebe i potpisali smo donaciju za opremljeno sanitetsko vozilo, reanomobil, čiju isporuku očekujemo početkom naredne godine. Sa Opštom bolnicom „ Studenica“ Kraljevo smo realizoavli jednu od akcija  Ministarstva zdravlja – besplatnih preventivnih pregleda, a zajednički radimo i na projektu energetske efikasnosti za obe ustanove.

Naša savetovališta takođe vredno rade. Osnažili smo i ponovo aktivirali Savetovalište za mlade. Uveli smo rad pedijatra u Službi za hitnu medicinsku pomoć u večernjim satima, nakon isteka druge smene i dobili brojne pohvale  roditelja i pedijatara Bolnice.

Borimo se sa novom-starom epidemijom malih boginja od kojih nisu pošteđeni ni zdravstveni i drugi radnici. Dobili smo pohvale od Državne revizorske inspekcije, Sektora za kontrolu zdravstvenih usluga, i njihove preporuke smo u velikom obimu već realizovali.

Udruženje medicinskih sestara i tehničara  i ove godine proglasilo je 7 najboljih u Domu zdravlja Kraljevo i to su: Danijela Belaćević, Služba za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, Biljana Marković, Služba za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta, Aleksandar Jašović, Služba za kućnu negu i terapiju, Tamara Ćurčić, Služba za hitnu medicinsku pomoć, Zorica Vuković, Služba za zdravstvenu zaštitu žena, Jagoda Voštinić, Služba stomatologije, Dragana Janković, Služba polivalentne patronaže i Slađana Lekić, Služba medicine rada.

Ako se u toku iduće godine vratimo u sastav Zdravstvenog centra moramo da nastavimo i održimo čvrstu vezu sa Gradom, jer je naša najvažnija uloga, uloga u lokalnoj zajednici.

Na kraju želim svim sugrađanima, korisnicima zdravstvenih usluga i zaposlenima da čestimam novogodišnje i božićne praznike uz želju za dobro zdravlje!“

                           Msc.dr Mirjana Krčevinac, direktorka Doma zdravlja Kraljevo

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014