Kalendar zdravlja

„DAJ PEDALU RAKU“

„Kako sprečiti i na vreme lečiti karcionom dojke“ naziv je okruglog stola koji je organizovao Ženski centar „ Milica“, Vrnjačka Banja, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja, Ministarstva odbrane, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i uz podršku Evropa Dona Srbija – srpskog foruma protiv raka dojke. Reč je o projektu „Daj pedalu raku“, koji se realizuje treću godinu zaredom, s ciljem da se definišu osnovi za kreiranje i sprovođenje strategije na nivou Srbije, kontinuirano i permanentno edukovanje o malignim bolestima radi sprečavanja i ranog utvrđivanja i dijagnostike bolesti i smanjenja stope obolelih sa smrtnim ishodom kao i jačanje saradnje države sa udruženjima pacijenata radi stvaranja jednakih uslova kvalitetnog lečenja pacijenata obolelih od karcinoma dojke u svim delovima Srbije. Skup je okupio brojne učesnike, predstavnike ministarstava, ustanova primarne, sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite, kao i pacijentkinje koje su pobedile rak dojke. Doma zdravlja Kraljevo na okruglom stolu predstavljala je dr Sonja Čelebić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva.

U uvodnom obraćanju o raku dojke, stopi obolevanja u našoj zemlji , prevenciji i lečenju govorile su Vesna Bondžić, predsednica ŽC „ Milica“ i dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

„O raku dojke se više ne sme ćutati. Značaj prevencije, pregleda i samopregleda je izuzetno značajan. To je prvi korak koji možemo uraditi u borbi protiv raka dojke, ako znamo da od ove bolesti u Srbiji godišnje oboli više od 4 600 žena, a umre preko hiljadu. Svaki dan se dijagnostikuje 13 obolelih žena, a svakoga dana 4 žene umru od ove bolesti i zato u borbu protiv raka dojke mora da se uključi ne samo stručna, već i šira javnost, rekla je Vesna Bondžić.

Ministarstvo zdravlja je prepoznalo značaj ovakvih skupova, istakla je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra zdravlja Republike Srbije, dodavši:

„Ovaj mesec borbe protiv raka dojke se obeležava u mnogim zemljama sveta. Njegov značaj se ogleda u tome da se ukaže na važnost prevencije i ranog otkrivanja i lečenja“.

Na skupu su govorile i dr Snežana Pantić Aksentijević, rukovodilac Grupe za javno zdravlje pri Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, prim. dr Verica Jovanović, direktorka „ Batuta“, dr Radoljupka Radosavljević, koordinatorka za skrining raka dojke „Batuta“, Marija Andrijić, psihološkinja i psihoterapeutkinja Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, dr Stanislava Otašević, predsednica ED Srbija i dr Verica Đukić, načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje Kraljevo koja je predstavila rezultate ankete sprovedene od strane ŽC „Milica“ i ZJZ Kraljevo sa obolelim i lečenim pacijentima od raka dojke i ginekoloških karcinoma.

Dan zdravih dojki je ustanovljen da bi se žene i devojke podsetile o značaju zdravih stilova života i uticaju koji mogu da imaju na zdravlje dojki i sprečavanju razvoja raka dojke, izuzetnom značaju ranog otkrivanja u borbi protiv raka dojke, da treba da budu fizički aktivne, vode računa o normalnoj telesnoj težini, vode računa o zdravoj ishrani, jer time pomažu da se zaštiti zdravlje dojki i da slede sve preporuke da bi se postigao cilj: za zdravlje dojki!

DSC_1034 DSC_1032 DSC_1048 DSC_1044

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014