Kalendar zdravlja

DOBRI REZULTATI SKRINING PROGRAMA REZULTAT SVE VEĆE ODGOVORNOSTI SUGRAĐANKI

Srbija je po obolevanju od raka na 18., a po smrtnosti na drugom mestu u Evropi. Treći i najčešći uzrok smrti među ženama starijim od 45 godina je rak dojke koji se dijagnostikuje kod svake 12.žene. To jasno ukazuje na neophodnost većeg angažovanja na preventivi i ranom otkrivanju raka, što Republika Srbija i čini uvođenjem organizovanih skrining programa.

Jedan od njih je nedavno završen u Kraljevu, kada je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a na inicijativu Doma zdravlja, u našem gradu 4 i po meseca bio pokretni mamograf. Zahvaljujući odlično organizovanoj kampanji ovoj akciji odazvalo se preko 95 odsto prijavljenih žena ( od 4 760), što pokazuje sve veći stepen odgovornosti kod naših sugrađanki kada je reč o očuvanju zdravlja.

Prevetivni pregledi na pokretnom, digitalnom mamografu bili su namenjeni ženama starosti od 50 do 69 godina, koje su skrining mogle da zakažu čak i bez uputa i sa neoverenom zdravstvenom knjižicom. Naše sugrađanke, a bilo je i onih iz okoline, su prepoznale značaj prevetivnih pregleda, kaže dr Dušica Aleksandrović, onkolog u Opštoj bolnici “ Studenica” Kraljevo I dodaje:

“ Nama su iz Kliničkog centra Niš stigli očitani rezultati i kod 7 žena nađena je infiltrativna lezija. Te žene su već operisane zbog dokazanog karcinoma dojke. Kod 17  žena nalaz je bio BI-RADS 4 B pa su te žene dodatno dijagnostikovane ultrazvučno. Kod većine nije nađena infiltrativna lezija i one su prevedene  na režim redovnih kontrola odnosno zakazan im je nov ultrazvučni pregled za 3 odnosno 6 meseci. Kod 202 žene nalaz je bio BI-RADS 4 A. Kod svih je urađena dodatna ultrazvučna dijagnostika  i prema tom nalazu žene su prevedene na redovne kontrole za 3 ili 6 meseci. Ostale žene su bile dijagnostikovane kao BI-RADS 2 ili 1 što se tretira kao benigne dojke.“

Ovo nije prvi put da se u Kraljevu skrining mamografija odvijala na pokretnom mamografu Naime, 2009.godine u istoj akciji pregled je obavilo oko 7 000 žena i tada je kod njih 100 otkriven karcinom dojke.

„ Mogu da kažem da se zahvaljujući programu ranog otkrivanja pojačala svest naših pacijentkinja koje su posle te 1. inicijalne skirning mamografije nastavile da se redovno kontrolišu preko Onkološke službe. Bilo bi još bolje da nastavimo sa redovnim programom za otkrivanje ranog karcinoma dojke. Jer zahvaljujući skrining programu mi smo svih ovih godina rano otkrivali žene sa karcinomom dojke, na vreme ih zbrinjavali, pa je logično što je ove godine bilo ovako malo novootkrivenih karcionoma dojke,“ ističe dr Aleksandrović.

Želja svih u Domu zdravlja Kraljevo i Opštoj bolnici „ Studenica“ je da se nastavi sa skrining akcijom jer će se redovnim praćenjem u narednom periodu promene otkrivati što ranije i u što manjem kliničkom stadijumu bolesti gde je procenat izlečenja preko 95 odsto.

50 51

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014