Kalendar zdravlja

DOJENJE ZA NAJZDRAVIJI POČETAK ŽIVOTA

Kažu da je majčinstvo eksperiment o tome koliko dugo telo može da funkcioniše bez sna i nege, pokretano isključivo adrenalinom, bebinim osmehom i dojenjem. Dojenje je najzdraviji početak života svakog novorođenčeta, kojim se prenose toplina, osećaji bezbrižnosti, zadovoljstva, sigurnosti i zaštite.

I ove godine, tradicionalno, Dom zdravlja Kraljevo tj. Služba za polivalentnu patronažu, obeležio je Nacionalnu nedelju dojenja susretom sa trudnicama, saradnicima i zaposlenima iz pojedinih službi Doma zdravlja Kraljevo ( Služba za zdravstvenu zaštitu žena, Služba za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta, Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu, Službe kućnog lečenja), zatim Odeljenja neonatologije Opšte bolnice „Studenica“ , Zavodom za javno zdravlje Kraljevo i Crvenim krstom Kraljevo.

Služba polivalentne patronaže organizovala je kratko predavanje  „Dojenje je temelj života“, koje je održala sestra Vesna Jelić, dok je načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta, dr Nataša Milenković govorila o prednostima dojenja.

„Sve mame znaju da je dojenje najjednostavniji i najzdraviji način ishrane i mleko koje se stvori u njuihovim grudima nije samo hrana već i lek. Preko majčinog mleka, beba dobija antitela koja štite od respiratornih infekcija, stomačnih tegoba itd. Ta čarobna tečnost sadrži više od 400 hranljivih sastojaka u savršenoj razmeri tako da zadovoljava sve nutritivne potrebe vašeg deteta u svakom trenutku. Dojene bebe ređe oboljevaju od alergijskih ekcema, astme i dr. u odnosu na bebe koje su hranjene na flašicu. Mame koje su dojile imaju trostruko manje šansi da u poznijem životu obole od raka jajnika, grlića materice ili dojke i smanjen im je rizik od nastanka osteoporoze, rekla je dr Nataša Milenković.

„Služba polivalentne patronaže svakog petka održava predavanja u okviru „Škole roditeljstva“ gde sve nedoumice, zajedno sa nama, mogu da reše pre samog porođaja. Razgovaramo o nezi bebe, higijeni, dojenju itd. Uloga patronažne sestre je da, pored saveta o nezi novorođenčeta, najveći akcenat stavljamo na značaj dojenja. Trudimo se da ih motivšemo, da im  pomognemo u prevazilaženju problema koji se mogu javiti u prvim danima nakon porođaja, da istraju u odluci koju su  donele, a to je dojenje u prvih 6 meseci bebinog života, a kasnije uvođenje pravilne i mešovite ishrane, kazala je vms Ana Kovačević, šefica Službe polivalentne patronaže.

Obeležavanju Nacionalne nedenje dojenja pridružili su se predškolci PU „ Olga Jovičić Rita“, pri OŠ „ Dimitrije Tucović, sa svojom vaspitačicom Kosanom Dimitrov, koji su izveli kraću priredbu. Takođe su, u saradnji sa Kreativnim centrom „Evergrin“ osmislili radove ( crteži i misli ) o dojenju.

Crveni krst Kraljevo i Služba polivalentne patronaže pripremili su prigodne poklone za sve trudnice koje su prisustvovale obeležavanju Nacionalne nedelje dojenja.

Nacionalna nedelja dojenja je globalna kampanja koja se obeležava u više od 170 zemalja sveta, čiji je cilj da stvori i podigne društvenu svest o značaju i prednostima dojenja, ali i da obezbedi podršku dojenju i time unapredi zaštitu zdravlja majke i deteta. U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće.06 01 02 05 04 03 07 08 09 10 12 11

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014