Kalendar zdravlja

DOM ZDRAVLJA KRALJEVO OBELEŽIO MEĐUNARODNI DAN STARIH – 1. OKTOBAR

Međunarodni dan starih u celom svetu obeležava se od 1990.godine sa ciljem da se naglasi važnost životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Oko 700 miliona ljudi u svetu ima preko 60 godina,a procenjuje se da će do 2050. godine taj broj iznositi čak 2 milijarde, što će predstavljati preko 20 % svetske populacije.

Tema ovogodišnje kampanje „ Promovišimo šampione ljudskih prava starijih osoba“ podvlači važnost usvajanja univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i potvrđuje posvećenost promovisanju punog i jednakog uživanja svih ljudskih prava i osnovnih sloboda starijih osoba.

Dom zdravlja Kraljevo odnosno Služba polivalentne patronaže, pridružila se obeležavanju Međunarodnog dana starih akcijom u Mesnoj zajednici „ Centar“ gde su patronažne sestre Ana Kovačević ( šefica službe), Vesna Jelić i Snežana Radivojević Lekić održale predavanje o zdravoj ishrani za oko četrdesetak starijih lica.

„ Osim korisnih saveta o pravilnoj ishrani, odradili smo im i osnovne preglede, merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, rekla je vms Ana Kovačević, izražavajući zadovoljstvo zbog organizovanja ovakvih akcija koje se održavaju svake godine, 1. oktobra.

Ovogodišnja kampanja, između ostalog, ima za cilj da promoviše i omogući jednakost ljudskih prava i da učini starije ljude vidljivijim u svakodnevnom životu.02 01

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014