Kalendar zdravlja

DONACIJOM RENOVIRANA ZDRAVSTVENA STANICA UŠĆE

Zahvaljujući veoma značajnoj novčanoj donaciji nemačke humanitarne organizacije  „Fimsharee.” , završena je adaptacija Zdravstvene stanice Ušće. U  krečenje fasade, zamenu mokrih čvorova, nabavku savremenog EKG aparata, čija je vrednost 1.500 evra, inhalatora vrednog 500 evra, tri ležaja za pregled pacijenata, kao i računarske opreme, uloženo je 6.750 evra, kolika je i vrednost donacije.

Renoviranu Zdravstvenu stanicu Ušće obišala je direktorka Doma zdravlja Kraljevo, msc.dr Mirjana Krčevinac sa saradnicima, kao i gradonačelnik Kraljeva, dr Predrag Terzić.

Šef Zdravstvene stanice u Ušću, dr Dragoslav Dugalić, specijalista opšte medicine, ističe da je rad sa pacijentima sada mnogo kvalitetniji.

“ Ova ambulanta pokriva veliku površinu, Studenicu, Rudno, Mlanču, Gokčanicu, četiri periferne ambulante koje gravitiraju ka Ušću, čiji pacijenti, kada one ne rade, dolaze u Ušće. U ambulanti Ušće ima oko 4.000 registrovanih pacijenata, oko 1 300 u Studenici, na Rudnu oko 700, u Mlanči oko 300 i Gokčanici oko 200.“, kazao je dr Dugalić.

On je apelovao na grad, novinare, i sve koji mogu da doprinesu da ZS Ušće podignu na viši nivo kako bi što bolju zdravstvenu uslugu pružali meštanima. Kako je objasnio da bude kao trauma punkt pri Hitnoj pomoći u Kraljevu.

Prema Dugalićevim rečima, ambulanti je potrebno još sređivanja.

„Deo stolarije je promenjen, ali bi je trebalo u potpunosti zameniti. Tavan je od lamperije i odvlači toplotu, tako da je potrebno uraditi termoizolaciju. Vozni park je solidan, dva vozila sa nosilima za ležeće pacijente, jedno vozilo sa sedam sedišta za prevoz pacijenata na hemodijalizu, dve „Nive“, od kojih je jedna poklon od grada. Potrebno je još jedno vozilo sa nosilima, dodao je dr Dugalić.

Direktorka Doma zdravlja, msc. Dr Mirjajna Krčevinac, je istakla da su sredstva donirana namenski za ambulantu u Ušću, odnosno sve stanovnike koji koriste zdravstvene usluge  u njoj i to zahvaljujući našim ljudima koji rade u ovoj organizaciji sa kojima je saradnja bila izuzetna.

„Uverili smo se da je sve što je kupljeno i urađeno kvalitetno. Ovo je jedna u nizu aktivnosti Doma zdravlja, koji je ove godine dobio i druge značajne donacije. Urađena su i tri veoma značajna idejna projekta za ambulante Vitanovac, Stubal i Ribnica. U idućoj godini nas očekuju velike novine u Domu zdravlja i značajno unapređenje uslova rada za zdravstvene radnike, a pre svega za kvalitet pružanja zdravstvenih usluga stanovništvu našeg grada, najavila je direktorka Krčevinac.

Pored ove donacije, koja je umnogome doprinela izgledu ambulante, ali još više tome da građani Ušća mogu na kvalitetniji način da koriste primarnu zdravstvenu zaštitu, grad Kraljevo nastoji da pomogne život i rad u ovoj varošici.

“U poslednjih nekoliko meseci grad je na neodređeno vreme primio jednog lekara i jednu medicinsku sestru u ambulanti u Ušću, koji žive u Ušću i dostupni su građanima gotovo 24 sata, budući da lekari i u Ušću moraju da budu neprestano dostupni i da odlaze u druga mesta 50-60 kilometara od Ušća kako bi rešavali zdravstvene probleme građana.

Bez obzira da li su po specijalizaciji doktori opšte medicine, moraju da porode, izvrše hirurški zahvat…

„Iz sredstava budžeta grada plaćamo i jednog stomatologa koji je na usluzi svim građanima Ušća“, rekao je gradonačelnik prilikom obilaska renovirane ušćanske zdravstvene ambulante.

Kako je istakao, gradonačelnik je sa doktorom Dugalićem razgovarao i o drugim problemima koji muče građane Ušća, tako da će se u budućnosti raditi na unapređenju ove zdravstvene stanice i podizanju kvaliteta usluga na viši nivo.

“Moraćemo da uložimo više sredstava u primarnu zdravstvenu zaštitu i u gradu Kraljevu i u Ušću“, poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

DSC_0885DSC_0875 DSC_0878 DSC_0890 DSC_0899 DSC_0913

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014