Kalendar zdravlja

DR SNEŽANA KNEŽEVIĆ IZ DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO POBEDNICA EVROPSKOG REGIONA NA SVETSKOM SKUPU UDRUŽENJA LEKARA OPŠTE MEDICINE “WONCA”

Ovogodišnji, 9. po redu, pobednik za evropski region i dobitnik “Montegut award” je dr Snežana Knežević, specijalista opšte medicine, izabrani lekar u ambulanti Centar Doma zdravlja Kraljevo. Doktorka je predstavljena Naučnom odborum a nagrada joj je uručena na svečanom zatvaranju 24. WONCA konferencije. U svom obraćanju kolegama kojih je na ovogodišnjem skupu bilo više od 1 900 zahvalila se MGSP, počastvovana, jer je među puno ambicioznih, aktivnih u naučno istraživačkom radu posvećenih medicini i stručnih kolega, upravo ona izabrana.

“Zahvaljujem se doktorima Veri Pertot, Petru Stanojeviću, Slavoljubu Živanoviću i Ivanu Gajoviću, kao i Domu zdravlja Kraljevo, jer su me moralno podržali, ohrabrili i podsećali da ne zaboravim svoje vrednosti. Imala sam 5 radova, a koautori su bile moje koleginice doktorke Slađana Virijević, Biljana Srećković i Ljiljana Đurović, uz podršku dr Slavice Virijević. Jedan od radova je proglasen za najbolji. Nagradu sam posvetila svojoj deci, a ona će mi biti ohrabrenje da još značajnije doprinesem opštoj praksi, istraživanjima, publikovanju radova, aktivnostima Sekcije opšte medicine, razvoju struke i borbi protiv nasilja nad ženama u Srbiji”, rekla je dr Snežana Knežević.

Dom zdravlja Kraljevo je predstavljen u najboljem mogućem svetlu na upravo završenoj konferenciji. Dr Slađana Virijević je predstavila rezultate svog originalnog istraživanja, takođe u obliku poster prezentacije. Plenarna predavanja, radionice i sesije na kongresu su bile izuzetno korisne, savremene i inspirativne za svakodnevnu praksu.

Doktorka Snežana Knežević je, kao član svetske WONCA interesne grupe (WONCA SIGFV) za borbu protiv nasilja nad ženama, kao predstavnik iz Srbije, prisustvovala godišnjem sastanku specijalne grupe, koji se održao tokom konferencije i na kom je usvojen plan aktivnosti za narednu godinu. Ona sa velikim zadovoljstvom ističe da je postala i član EGPRN (Evropske mreže za istraživanja u opštoj praksi). To će doprineti da njeni naučno istraživački radovi, kojih ima više od 30, od kojih 10 na listi Srpskog citatnog indeksa, dopru do još većeg broja zainteresovanih čitalaca i budućih saradnika.

WONCA predstavlja svetsko udruženje lekara opšte i porodične medicine. Osnovana je 1972. godine i sastoji se od članova 102 države sa više od 500 000 lekara opšte prakse. Organizacija je podeljena na 7 regiona i jedan od njih je evropski region (WONCA Europe) sa preko 120 000 članova i 47 različitih udruženja i organizacija. Misija WONCA je poboljšanje kvaliteta života pacijenata obezbeđivanjem visokog kvaliteta zdravstvene zaštite putem konferencija, podrškom razvoja akademskih zajednica zemalja članica i pomoći na edukaciji i naučno istraživačkom radu lekara opšte i porodične medicine. WONCA funkcioniše kroz svoje mreže (EURACT, EGPRN, EUROPREV, EURIPA, EQUIP, VdgM) i specijalne interesne grupe. WONCA Europe dodeljuje svake godine nagradu 5 Star Doctor, za izuzetne doprinose u opštoj medicini, nagrade za specijalne projekte i godišnje stipendije. Pre devet godina, ustanovljena je godišnja nagrada The Montegut Global Scholars Program (MGSP) američke fondacije za porodične medicine, u čast Dr Alain Montegut. Nagrada se dodeljuje jednom lekaru opšte prakse za svaki od WONCA regiona radi negovanja međunarodne edukacije, naučno istraživačkog rada i saradnje u oblasti specijalizacije opšte medicine.

05 04 03 02 01 00

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014