Kalendar zdravlja

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

PREVENTIVOM PROTIV RAKA GRLIĆA MATERICE

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se svake godine krajem januara u cilju podizanja svesti  žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već dvanaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju, kojoj se pridružio i Dom zdravlja Kraljevo. Na konferenciji za novinare o ovoj temi govorile su prim. dr Tamara Anđelković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena, dr Dušica Aleksandrović, onkolog u Opštoj bolnici „Studenica“ i dr Verica Đukić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Kraljevo.

„Rak grlića materice je bolest koja se najčešće javlja kod žena između 35. i 50.godine života. Klinička praksa međutim pokazuje da se sa ovom bolešću nekada suočavaju i mnogo mlađe pacijentkinje, kaže prim.dr Anđelković i dodaje da je u pitanju bolest koja u premalignoj ili ranoj malignoj fazi ne daje gotovo nikakve simptome koji bi mogli da ukažu na njeno postojanje, tako da je jedini način da se ova bolest otkrije, redovan preventivni ginekološki pregled i uzimanje Papanikolau brisa.

Rak grlića materice, duže od decenije, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. U našoj zemlji 2014. godine registrovane su 1122 novoobolele žene od raka grlića materice, dok 415 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Nažalost, naša zemlja se po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na trećem mestu u Evropi, odmah posle Rumunije i Moldavije. U Raškom okrugu, posebno u Kraljevu, što je ohrabrujuće, poslednjih godina zabeležen je pad broja obolelih i sa 14 obolelih žena na 100 000 najniži u zemlji, ali ovu stopu obolevanja umanjuju podaci iz Novog Pazara i Tutina gde žene mnogo manje obolevaju od ove vrste karcinoma. Od 1999.godine do danas, u Kraljevu je od raka grlića materice obolelo 430 žena.

Dr Dušica Aleksandrović, onkolog, kaže da svake godine u Srbiji ima 30 hiljada novoobolelih od raznih oblika maligniteta,a  20 hiljada svake godine umre od neke vrste raka. Ona je poručila da svi trebea da se trudimo da bi se ovaj broj smanjio.

„ Promenom načina života ( smanjenjem pušenja, telesne težine, odricanjem od alkohola i prekomernog sunčanja, kao i pojačanom fizičkom aktivnošću) za 30 odsto možemo da smanjimo incidencu maligniteta, kaže dr Aleksandrović. Ona je ponovila da je „ bolje sprečiti, nego lečiti“ i koliko je važno da se bolest otkrije u najranijoj fazi, kada se bolesnica zbrinjava operativnim lečenjem.

Osim genetskih faktora, osnovni uzrok za nastanak raka grlića materice je infekcija humanim papiloma virusom, koju sačinjava više od 100 različitih tipova virusa, 40 genitalnih, od kojih su tipovi 16 i 18 visokog malignog potencijala , koji se smaraju odgovornim za nastanak ove vrste kancera. Žene pušači su u dva puta većem riziku da obole, nego žene nepušači. Najčešći način prenosa HPV infekcije jeste polni put, ali infekcija se vrlo lako može preneti i direktnim kontaktom sa inficiranom kožom.

Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV.

Kraljevo se 1.jula 2014.godine prikljućilo programu Nacionalnog skrininga za rano otkrivanje raka grlića materice. On podrazumeva preventivne preglede populacije naizgled zdravih ljudi,sa ciljem da se među njima otkriju pojedinci koji poseduju rane znake neke bolesti ili fakotre rizika za nastanak bolesti. Skriningom za rano otkrivanje raka grlića materice obuhvaćene su pacijentkinje od 20 do 65 godina, a ukoliko su dva PAPA testa u razmaku od godinu dana negativna, sledeći test se radi nakon 3 godine
Prošle godine Služba za zdravstvenu zaštitu žena obavila je 8 731 preventivni pregled na rano otkrivanje raka grlića materice. Od tog broja, kod 1 172 žene ustanovljeno je i potvrđeno premaligno, kod 11 rano maligno i kod 11 maligno oboljenje.

Dr Verica Đukić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Kraljevo je istakla da je veliki zadatak podizanje svesti da je karcinom grlića materice jedan od retkih koji može da se spreči.

„Ovaj karcinom je odraz ekonomskog neblagostanja, jer se 85 odsto svih karcinoma registruje u zemljama koje su ekonomski i socijalno na nižem nivou. U svetu godišnje oko 14 miliona ljudi oboli od malignih bolesti, od toga 6,6 miliona su žene od kojih se kod 8 % javlja karcinom grlića materice“,kazala je dr Đukić.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „STOP RAKU GRLIĆA MATERICE” je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

013 02 03 04

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014