Kalendar zdravlja

JUBILEJ KRALJEVAČKE PODRUŽNICE SRPSKOG LEKARSKOG DRUŠTVA – 75 GODINA USPEŠNOG RADA

Povodom sedamdesetpetogodišnjice postojanja i rada, Srpsko lekarsko društvo – podružnica Kraljevo, obeležila je ovaj značajan jubilej 2. Simpozijumom: „Kraljevačko – studenički dani“ i to u godini kada Srpsko lekarsko društvo slavi 150.rođendan.

Budući da ova podružnica okuplja vredne, odgovorne, plemenite i požrtvovane stručnjake u lekarstvu različite profesionalnosti, koji će mladim generacijama koje tek stasavaju u ovoj profesiji ostaviti sve savladane veštine i znanja lekarskog poziva, nema sumnje da će SLD trajati i narednih godina. Kraljevo je iznedrilo  brojne eminentne lekare, poznate i priznate ne samo na beogradskim klinikama gde rade, već i van naše zemlje. Oni i buduće generacije slede i slediće put osnivača podružnice u Kraljevu, dr Obrena Jovića i njegovih prvih saradnika. U godinama koje su usledile nakon osnivanja, podružnica je brojala sve više novih članova, a danas ih je oko 450. Taj broj u Srbiji je čak 25 000, u 82 sekcije i 43 podružnice.

Gosti ovogodišnjeg simpozijuma su velika imena srpske medicine koji su održali stručna predavanja iz svoje oblasti: prof.dr Ljubica Đukanović, specijalista za interne bolesti – nefrolog, prof.dr Danica Grujičić,specijalista neurohirurgije, profesor doktor Miloš Žarković, specijalista interne medicine – endokrinolog, prof.dr Ivana Milošević, infektolog-gastroenterohepatolog i prof.dr Vladimir Biočanin, doktor medicinskih nauka – stomatologija.

Kraljevačku podružnicu već nekoliko godina, uz pomoć svojih saradnika, vodi i daje nemerljiv doprinos u edukaciji i unapređenju znanja i rada svih lekara, dr Stojanka Ratković, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Kraljevo, koja je pozdravila goste i osvrnula se na rad podružnice od formiranja do danas.

„Veliki  jubileji pokreću i podstiču na važan i odgovoran zadatak – u reči pretočiti sećanja na zaboravljene ljude, vremena i događaje. Tada posebno postajemo svesni značaja i vrednosti rada pojedinaca, koji su imali prirodno interesovanje da zavire u prošlost, istražuju, zabeleže i podsete koliko toga možemo sa ponosom da pamtimo. U kraljevskom gradu, koji je rastao i menjao svoje ime, od Karanovca, Rankovićeva do Kraljeva danas, stvarala se i istorija medicine ovog kraja“, rekla je dr Ratković, zahvalivši se svima koji su predlozima i učešćem obogatili početnu ideju da se ovaj veliki jubilej dostojno obeleži.

Skup je pozdravila i vd direktorka Doma zdravlja Kraljevo, msc.dr Mirjana Krčevinac rekavši da je ponosna na to što je Kraljevo domaćin eliti srpske medicine:

„Stpsko lekarsko društvo je jedina prava okosnica lekarstva“, dodala je dr Krčevinac.

Put razvoja i trajanje SLD-a karakteriše pre svega entuzijazam, dobrovoljan, nesebičan rad i ljubav pojedinaca prema svojoj profesiji, kolegama i strukovnom udruženju. Impuls iz prošlosti, istrajnost i nesebično zalaganje pređašnjih generacija obavezuju sadašnje i buduće naraštaje lekara da ujedinjeni i organizovani budu nosioci savremene medicinske misli i nauke, svesna snaga društva sa više ambicija, zainteresovanosti, uticaja i ugleda. Malo ko se može pohvaliti udruženjem sa takvom tradicijom kakvu Srpsko lekarsko društvo ima – 150 godina postojanja a podružnica SLD-a u Kraljevu 75 godina. Istorija nas uči da sve što je vredno i ima tradiciju treba brižno čuvati. I beležiti. Da se ne zaboravi.

FOTOGRAFIJE: GORAN ŠLJIVIĆ

8 9 1 2 3 4 5 10 7

VAŽNO OBAVEŠTENJE!!!

RADNO VREME COVID RESPIRATORNO TRIJAŽNE AMBULANTE


Od ponedeljka, 25.1.2021.godine novo radno vreme COVID respiratorno trijažne ambulante je od 9 do 17 časova svakoga dana.


PROMENA RADNOG VREMENA U SLUŽBAMA DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO


U Domu zdravlja Kraljevo od sutra, 12. maja 2020.godine važi novo radno vreme. Sve službe vraćaju se na režim rada od pre uvođenja vanrednog stanja, a to znači da će sve službe koje rade u 2 smene raditi od 7 do 13.30 časova i od 13.30 do 20 časova. Služba hitne medicinske pomoći radi uobičajeno 24 časa.
Novo rado vreme važi i za Kovid ambulantu koja će, takođe od sutra, raditi od 9 do 17 časova.


RADNO VREME DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO ZA VREME VASKRŠNJIH PRAZNIKA


Dom zdravlja Kraljevo obaveštava da će tokom vaskršnjih praznika Služba za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, Služba za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske dece i Služba stomatološke zdravstvene zaštite raditi od 7.00 do 18 časova.
Od 7 do 13 časova radiće ambulante Mataruška Banja, Ribnica, Ženeva i Ušće, kao i Služba za zdravstvenu zaštitu žena i Služba kućnog lečenja i nege.
Služba za hitnu medicinsku pomoć radi uobičajeno.

Rad trijažne ambulante ( KOVID ambulanta) za respiratorna i febrilna stanja, koja se nalazi u zgradi Medicine rada, je nepromenjen: od 7 do 22 časa.

Brojevi telefona KOL CENTRA Doma zdravlja Kraljevo za odraslo stanovištvo su: 301-672 od 7 do 18 časova i 060/568 29 00 od 18 do 7 časova.

Brojevi telefona KOL CENTRA za decu predškolskog i školskog uzrasta su: 301-578 od 7 do 18 časova i 060/576 22 57 od 18 do 7 časova.


OD DANAS 31.03.2020. 24-ČASOVNO DEŽURSTVO U RESPIRATORNOJ AMBULANTI DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO


Odrasli pacijenti sa povišenom temperaturom, sa ili bez simptoma suvog kašlja ili nedostatka vazduha, javljaće se na pregled u ambulantu "Centar", ulica Cara Lazara 63, bez obzira na izabranog lekara. Ambulanta je otvorena radi suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID 19 i zaštite stanovništva od ove bolesti.

Radno vreme ambulante je 24 časa.

Brojevi telefona su:
036/301-707
060/5762280
060/5762281
060/5762282


OBAVEŠTENJE IZ SLUŽBE KUĆNOG LEČENJA I NEGE


Za izdavanje potvrde o kretanju lica koja neguju nepokretne pacijente 2 puta dnevno, za period zabrane kretanja od 17 do 19 časova, potrebno je javiti se načelniku Službe za kućno lečenje i negu Doma zdravlja Kraljevo, dr Miroslavu Daničiću, na telefon 301-776 ili u prostorijama ove službe i to u periodu od 12.30 do 13.30 časova.
Potrebni su sledeći podaci:
ime, prezime, matični broj i tačna adresa pacijenta
ime, prezime, matični broj, kontakt telefon i adresa negovatelja.


Obaveštenje za roditelje


PEDIJATRI DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO, PORED REDOVNOG RADA, DEŽURAĆE U SVOJIM PROSTORIJAMA SVAKOGA DANA OD 18 DO 22 ČASA.


Dom Zdravlja Kraljevo © 2020