Kalendar zdravlja

KRALJEVAČKI LEKARI OBELEŽILI SVOJU SLAVU

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležili su 14.novembra slavu posvećenu Kozmi i Damjanu, u narodu poznati kao Sveti Vrači. Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ljude ne tražeći ništa za uzvrat “radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi“, pa su u narodu poznati još i kao sveti besrebrenici.

Osim u hramovima i crkvama, praznik je obeležen  i u zdravstvenim ustanovama, jer se ovi sveci smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

Ovogodišnji domaćin lekarske slave je bilo je Odeljenje pedijatrije Opšte bolnice “Studenica“, a proslavljena je sečenjem slavskog kolača, uz sasluženje sveštenika eparhije žičke, u restoranu Hirurške bolnice u prisustvu brojnih gostiju i zaposlenih u OB “Studenica“ i Domu zdravlja Kraljevo.

U ime domaćina, dr Srđan Vukašinović načelnik Odeljenja pedijatrije, je pozdravio goste i slavu predao dr Nataši Milenković načelnici Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta Doma zdravlja Kraljevo, koja će sa zaposlenima u ovoj službi biti domaćin sledeće godine.

08 09 10 11 12 13 14 00 02 03 04 05 06 07

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014