Kalendar zdravlja

Međunarodni dan medicinskih sestara – 12. maj

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Svake godine Međunarodno veće sestara preporuči temu koju će medicinske sestre širom sveta istraživati tokom godine. Ovogodišnja tema definisana je pod sloganom „Sestrinstvo – glas koji vodi – vizija zdravstene budućnosti “.

Tokom borbe sa pandemijom COVID 19 zdravstveni sistemi i zdravstvena zaštita globalno su se našli pred velikim izazovom. U fokusu sistema su zdravstveni radnici koji rade pod ogromnim pritiskom dajući svoj maksimum da amortizuju slabosti zdravstvenih sistema širom sveta. Suočavanje sa globalnim nedostatakom medicinskih sestara, stres i sagorevanje na poslu, borba sa COVID 19 infekcijom i gubitak života mnogih zdravstvenih radnika ukazuju na najveće slabosti zdravststvenih sistema . Tokom 2021. godine u celom svetu Međunarodno veće sestara skreće pažnju na značaj medicinskih sestara/tehničara, na njihov delokrug rada u zdravstvenom sistemu kao i potrebu za ulaganjem u profesiju medicinskih sestara/tehničara.

I ove godine izostala je svečanost povodom obeležavanja Dana sestara zbog pandemije Kovid 19. Međutim, upravo u ovoj pandemiji pokazalo se da su sestre najveći „pogon“ koji je radio u Kovid ambulantama i bolnicama, izjavila je vms Marija Mijajlović, glavna sestra OB „Studenica“ Kraljevo i dodala:

„Uspele smo da pružimo potpunu zdravstvenu zaštitu svim pacijentima, iako su pri tom i mnoge sestre bile zaražene Korona virusom. Radovale smo se svakom izlečenom pacijentu i tugovale kada neko od njih izgubi bitku. Želimo da se ovo što pre završi i to će biti moguće samo ako se u što većem broju vakcinišemo“.

Posle godinu i po dana borbe sa Kovid 19, medicinske sestre svoj dan proslavljaju radno kako u Kovid ambulanti Doma zdravlja Kraljevo i u Kovid bolnici, tako i na punktovima gde se obavlja vakcinacija, izjavila je glavna sestra DZ Kraljevo, vms Slavica Radojević:

„Rad sestara u prethodnom periodu je pokazao da su medicinske sestre stub jednog zdravstvenog sistema i da su dobra organizacija u njihovom radu i dobro obrazovanje dali velike rezultate. Velike su njihove zasluge u sprovođenju rada u Kovidu i imunizacije, pa  se nadam da ćemo se vratiti normalnom životu i da ćemo iduću godinu ovaj dan proslaviti drugačije, svečano, onako kako sestre zaslužuju“, rekla je Slavica Radojević.

Procenjuje se da u svetu ima oko 27,9 miliona medicinskih sestara/tehničara. Još pre pandemje nedostajalo je 5,9 miliona medicinskih sestara u svetu. Zbog postojećeg manjka sestrinskog kadra Međunarodno veće sestara (ICN) procenjuje da će biti potrebno 13 miliona medicinskih sestara/tehničara širom sveta da popune upražnjena mesta u narednih nekoliko godina. U narednih 10 godina svaka šesta medicinska sestra/tehničar će se penzionisati, što znači da je potrebno odškolovati 4,7 miliona novih sestara/tehničara u svetu. Kao najbrojniji zdravstveni radnici moraju se aktivno uključiti u buduća planiranja zdravstvene zaštite na svim nivoima kako bi se ostvarili Ciljevima održivog razvoja (SDG) do 2030. godine.

ses2 ses1

VAŽNO OBAVEŠTENJE!!!

RADNO VREME COVID RESPIRATORNO TRIJAŽNE AMBULANTE


Od ponedeljka, 25.1.2021.godine novo radno vreme COVID respiratorno trijažne ambulante je od 9 do 17 časova svakoga dana.


PROMENA RADNOG VREMENA U SLUŽBAMA DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO


U Domu zdravlja Kraljevo od sutra, 12. maja 2020.godine važi novo radno vreme. Sve službe vraćaju se na režim rada od pre uvođenja vanrednog stanja, a to znači da će sve službe koje rade u 2 smene raditi od 7 do 13.30 časova i od 13.30 do 20 časova. Služba hitne medicinske pomoći radi uobičajeno 24 časa.
Novo rado vreme važi i za Kovid ambulantu koja će, takođe od sutra, raditi od 9 do 17 časova.


RADNO VREME DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO ZA VREME VASKRŠNJIH PRAZNIKA


Dom zdravlja Kraljevo obaveštava da će tokom vaskršnjih praznika Služba za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, Služba za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske dece i Služba stomatološke zdravstvene zaštite raditi od 7.00 do 18 časova.
Od 7 do 13 časova radiće ambulante Mataruška Banja, Ribnica, Ženeva i Ušće, kao i Služba za zdravstvenu zaštitu žena i Služba kućnog lečenja i nege.
Služba za hitnu medicinsku pomoć radi uobičajeno.

Rad trijažne ambulante ( KOVID ambulanta) za respiratorna i febrilna stanja, koja se nalazi u zgradi Medicine rada, je nepromenjen: od 7 do 22 časa.

Brojevi telefona KOL CENTRA Doma zdravlja Kraljevo za odraslo stanovištvo su: 301-672 od 7 do 18 časova i 060/568 29 00 od 18 do 7 časova.

Brojevi telefona KOL CENTRA za decu predškolskog i školskog uzrasta su: 301-578 od 7 do 18 časova i 060/576 22 57 od 18 do 7 časova.


OD DANAS 31.03.2020. 24-ČASOVNO DEŽURSTVO U RESPIRATORNOJ AMBULANTI DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO


Odrasli pacijenti sa povišenom temperaturom, sa ili bez simptoma suvog kašlja ili nedostatka vazduha, javljaće se na pregled u ambulantu "Centar", ulica Cara Lazara 63, bez obzira na izabranog lekara. Ambulanta je otvorena radi suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID 19 i zaštite stanovništva od ove bolesti.

Radno vreme ambulante je 24 časa.

Brojevi telefona su:
036/301-707
060/5762280
060/5762281
060/5762282


OBAVEŠTENJE IZ SLUŽBE KUĆNOG LEČENJA I NEGE


Za izdavanje potvrde o kretanju lica koja neguju nepokretne pacijente 2 puta dnevno, za period zabrane kretanja od 17 do 19 časova, potrebno je javiti se načelniku Službe za kućno lečenje i negu Doma zdravlja Kraljevo, dr Miroslavu Daničiću, na telefon 301-776 ili u prostorijama ove službe i to u periodu od 12.30 do 13.30 časova.
Potrebni su sledeći podaci:
ime, prezime, matični broj i tačna adresa pacijenta
ime, prezime, matični broj, kontakt telefon i adresa negovatelja.


Obaveštenje za roditelje


PEDIJATRI DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO, PORED REDOVNOG RADA, DEŽURAĆE U SVOJIM PROSTORIJAMA SVAKOGA DANA OD 18 DO 22 ČASA.


Dom Zdravlja Kraljevo © 2020