Kalendar zdravlja

NASTAVAK AKCIJE BESPLATNIH PREVENTIVNIH PREGLEDA

U cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju, nastavljena je akcija besplatnih preventivnih pregleda koju organizuje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a sprovode zdravstvene ustanove širom zemlje.

Ekipe Opšte bolnice “Studenica“ i Doma zdravlja Kraljevo su u nedelju, 28. januara, od 08:00 do 16:00 časova, obavljale preglede za građane Kraljeva i okoline. Naši sugrađani su, čak i oni bez zdravstvenog osiguranja, mogli da obave ultrazvučni pregled abdomena, tumor markere gastrointestinalnog trakta CEA i  CA 19-9, a organizovan je i ginekološki pregled za žene.

Pregledano je 232 naših sugrađana, od toga njih sedmoro nije imalo regulisano zdravstveno osiguranje. Urađeno je 12 tumor markera gastrointestinalnog trakta, 200 ultrazvučnih pregleda abdomena.

Ekipe kraljevačkog Doma zdravlja su izvršile 70 ginekoloških pregleda, od toga 57 PAP testova i 57 kolposkopskih pregleda.

Tokom dana obišao nas je državni sekretar u Ministrastvu zdravlja, dr  Meho Mahmutović, koji je bio zadovoljan odzivom građana i organizacijom pregleda. U razgovoru sa državnim sekretarom dr Mahmutovićem, vd direktora Opšte bolnice „ Studenica“, dr Zoran Mrvić, je  istakao neophodnu nabavku jednog digitalnog mamografa, jer postojeći zbog velikog kvara nije u funkciji, a popravka je veoma skupa.

Budući da su Opšta bolnica “Studenica“ i Dom zdravlja Kraljevo u samom vrhu ustanova koje su skrining programe proteklih godina sprovodile besprekorno, opravdanost zahteva za nabavku jednog ovakvog aparata je očigledna. Ministarstvo zdravlja će, rekao je državni sekretar, učiniti sve što može kako bi digitalni mamograf stigao u Kraljevo.

Time bi se upotpunila nabavka aparata za dijagnostiku, a pacijentima omogućila kvalitetnija i blagovremena usluga u cilju ranog otkrivanja bolesti, efikasnijeg lečenja i izlečenja.

00 01 02 03 04 05

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014