Kalendar zdravlja

Nedelja zdravlja usta i zuba

U Srbiji se tradicionalno od 1991. godine obeležava Nedelja zdravlja usta i zuba. Ove godine XXXI Nedelja zdravlja usta i zuba se obeležava pod sloganom „Zdrave navike za zdrave zube”.

Svetska zdravstvena organizacija definiše oralno zdravlje kao „stanje bez hroničnog bola usta i lica, bez malignih bolesti usne duplje i grla, oralnih infekcija i rana, bez oboljenja desni, karijesa, gubitka zuba, kao i bez drugih oboljenja i stanja koji ograničavaju kapacitet osobe da žvaće, grize, smeje se, govori i negativno se odražavaju na psiho-socijalno blagostanje”. Bolesti usta i zuba uzrokuju bol, nelagodnosti, ali mogu dovesti i do ozbiljnih posledica po opšte zdravlje. Zbog zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posledica oboljenja usta i zuba predstavljaju veliki javnozdravstveni problem.

Mere zaštite treba preduzeti što ranije, kaže dr Ksenija Anđušić Milosavljević, specijalista dečje preventivne stomatologije u Domu zdravlja Kraljevo i dodaje:

„Edukacija najpre počinje sa trudnicama i nastavlja se po rođenju deteta. Zubi kod dece niču zdravi i zato je važno mlade roditelje naučiti kako da to zdravlje sačuvaju. Ishrana po rođenju treba da bude prirodna, dojenjem (6 do 12 meseci ). Uvođenjem čvrste hrane treba insistirati na izbalansiranoj ishrani sa što više voća, povrća i proteina a što manje šećera. Osim hrane bitna je i frekvencija njenog unošenja pa se preporeuzčuje da dete ima 3 glavna obroka i 2 užine.“

Održavanje oralne higijene treba da počne odmah nakon rođenja deteta. Preporuka je posle svakog obroka detetu obrisati usta gazom natopljenom prokuvanom vodom ili kamilicom. Kako dete raste, tako se i način održavanja oralne higijene menja, napominje dr Ksenija Anđušić Milosavljević:

„Uvodi se četkica za zube, adekvatna uzrastu deteta kao i pasta za zube. Minimum 2 puta dnevno dete treba zube da opere, ujutru i uveče pre spavanja. Budući da se tokom rasta i razvoja potrebe deteta menjaju, potrebno je i da svako dete ima izabranog stomatologa koji će pratiti stanje u ustima  pregledima na 6 meseci, a po proceni karijes rizika i češće.

Roditelji su sve više zainteresovani za brigu oralnog zdravlja svoje dece, a naša mreža stomatološke zdravstvene zaštite  je jako dobro porkrivena.  Imamo stomatologe u  Dečjem domu zdravlja, predškolskoj ustanovi i gotovo u svom školama“.

Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije 2019. godine pokazuje da 55,3% odraslog  stanovništva (15+ godina) u Srbiji procenjuje stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro, a 57,8% stanovnika je izjavilo da pere zube više od jednom dnevno. Najveći procenat stanovnika Srbije koji redovno peru zube (75,1%) je među mladima uzrasta od 15 do 24 godine. Rezultati pokazuju i da 16,5% stanovnika uzrasta 25 godina i više ima sve svoje zube, što je  povećanje u odnosu na 2013. godinu kada je procenat osoba sa svim svojim zubima  u ovoj starosnoj grupi iznosio 8,3%.  Dve trećine stanovnika starijih od 15 godina (69,5%) se izjasnilo da ima svog stomatologa. U periodu od 12 meseci koji su prethodili Istraživanju svaki treći stanovnik (39,4%) je posetio stomatologa.

slika slk

VAŽNO OBAVEŠTENJE!!!

RADNO VREME COVID RESPIRATORNO TRIJAŽNE AMBULANTE


Od ponedeljka, 25.1.2021.godine novo radno vreme COVID respiratorno trijažne ambulante je od 9 do 17 časova svakoga dana.


PROMENA RADNOG VREMENA U SLUŽBAMA DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO


U Domu zdravlja Kraljevo od sutra, 12. maja 2020.godine važi novo radno vreme. Sve službe vraćaju se na režim rada od pre uvođenja vanrednog stanja, a to znači da će sve službe koje rade u 2 smene raditi od 7 do 13.30 časova i od 13.30 do 20 časova. Služba hitne medicinske pomoći radi uobičajeno 24 časa.
Novo rado vreme važi i za Kovid ambulantu koja će, takođe od sutra, raditi od 9 do 17 časova.


RADNO VREME DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO ZA VREME VASKRŠNJIH PRAZNIKA


Dom zdravlja Kraljevo obaveštava da će tokom vaskršnjih praznika Služba za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, Služba za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske dece i Služba stomatološke zdravstvene zaštite raditi od 7.00 do 18 časova.
Od 7 do 13 časova radiće ambulante Mataruška Banja, Ribnica, Ženeva i Ušće, kao i Služba za zdravstvenu zaštitu žena i Služba kućnog lečenja i nege.
Služba za hitnu medicinsku pomoć radi uobičajeno.

Rad trijažne ambulante ( KOVID ambulanta) za respiratorna i febrilna stanja, koja se nalazi u zgradi Medicine rada, je nepromenjen: od 7 do 22 časa.

Brojevi telefona KOL CENTRA Doma zdravlja Kraljevo za odraslo stanovištvo su: 301-672 od 7 do 18 časova i 060/568 29 00 od 18 do 7 časova.

Brojevi telefona KOL CENTRA za decu predškolskog i školskog uzrasta su: 301-578 od 7 do 18 časova i 060/576 22 57 od 18 do 7 časova.


OD DANAS 31.03.2020. 24-ČASOVNO DEŽURSTVO U RESPIRATORNOJ AMBULANTI DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO


Odrasli pacijenti sa povišenom temperaturom, sa ili bez simptoma suvog kašlja ili nedostatka vazduha, javljaće se na pregled u ambulantu "Centar", ulica Cara Lazara 63, bez obzira na izabranog lekara. Ambulanta je otvorena radi suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID 19 i zaštite stanovništva od ove bolesti.

Radno vreme ambulante je 24 časa.

Brojevi telefona su:
036/301-707
060/5762280
060/5762281
060/5762282


OBAVEŠTENJE IZ SLUŽBE KUĆNOG LEČENJA I NEGE


Za izdavanje potvrde o kretanju lica koja neguju nepokretne pacijente 2 puta dnevno, za period zabrane kretanja od 17 do 19 časova, potrebno je javiti se načelniku Službe za kućno lečenje i negu Doma zdravlja Kraljevo, dr Miroslavu Daničiću, na telefon 301-776 ili u prostorijama ove službe i to u periodu od 12.30 do 13.30 časova.
Potrebni su sledeći podaci:
ime, prezime, matični broj i tačna adresa pacijenta
ime, prezime, matični broj, kontakt telefon i adresa negovatelja.


Obaveštenje za roditelje


PEDIJATRI DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO, PORED REDOVNOG RADA, DEŽURAĆE U SVOJIM PROSTORIJAMA SVAKOGA DANA OD 18 DO 22 ČASA.


Dom Zdravlja Kraljevo © 2020