Kalendar zdravlja

NEZNANJE UBIJA – NAPRAVI PRVI KORAK

Od raka debelog creva svake godine u Srbiji oboli oko 4.500, a umre više od 3.000 ljudi i to je drugi najčešći zloćudni tumor po obolevanju i umiranju. Mart je mesec posvećen borbi protiv kancera uopšte, pa je tim povodom na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu,  Nacionalno invalidsko udruženje ILCO Srbije organizovalo akciju zbog koje je u centru grada bila postavljena maketa debelog creva. Organizatori ovog događaja želeli su da zainteresuju građane da se na licu mesta upoznaju sa opasnostima koje ova bolest nosi, ali pre svega sa mogućnostima da preventivnim pregledima bude rano otkrivena.

Nacionalno invalidsko udruženje ILCO Srbije je udruženje koje u Srbiji postoji 15 godina, a okuplja osobe koje imaju izvedenu stomu, u narodu poznatu kao kesa na stomaku.

Snežana S. Milojević, predsednica ovog udruženja, diplomirani je ekonomista, a sa izvedenom stomom živi već 27 godina. Kako kaže, u Kraljevu su više puta pokušali da osnuju ovo udruženje. Pacijenti iz Kraljeva koji su operisani u Beogradu, a članovi su Nacionalnog invalidskog udruženja ILCO Srbije najpre su bili zainteresovani za osnivanje lokalnog udruženja, ali su se, iz nekog razloga predomislili.

Pretpostavljamo da razloge treba tražiti u činjenici da mala sredina čini svoje i mišljenje da je sramota biti bolestan. Zato smo mi tu, u martu koji predstavlja mesec borbe protiv kancera svih oblika,kazala je Snežana S. Milojević.

Domaćini organizatoru bili su kraljevački Zavod za javno zdravlje i Dom zdravlja Kraljevo. Građanima Kraljeva besplatnje podeljeno 85 FOB testova (za pregled stolice na okultno krvarenje) brošure i pamfleti. Sa njima su o raku debelog creva i prevenciji razgovarale dr Jelena Simović Lazić, specijalista opšte medicine i Nevena Nikolić, medicinska sestra.

“Vrlo smo zadovoljni odzivom naših sugrađana.Svi koji su uzeli ove testove moći će da odnesu uzorke stolice u Zavod za javno zdravlje, a rezultati će biti dostavljeni njihovom izabranim lekarima. U zavisnosti od rezultata pacijent se uvodi ili ne uvodi u dalju dijagnostiku. Izabrani lekari će se i dalje, kroz ordinacije, baviti prevencijom raka debelog creva, ali i svih drugih oblika raka, rekla je dr Jelena Simović Lazić.

Maketa debelog creva, sa unutrašnjošću prekirivenim polipima koji mogu da se pretvore u kancer, izazvala je veliku pažnju građana.

Budući da je inetersovanje sugrađana bilo veliko, čini se da je akcija opravdala svoj cilj i da je bar kod dela građana, koji su videli  maketu debelog creva, probuđena potreba da odu na preventivni  pregled, tj. skrining.

06 07 08 01 02 03 04 05

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014