Kalendar zdravlja

NOVI REANIMOBIL I STOMATOLOŠKE STOLICE ZA DOM ZDRAVLJA KRALJEVO OD VLADE JAPANA

U konkurenciji 400 ustanova, preduzeća, opština i gradova, kraljevački Dom zdravlja dobio izuzetno vrednu donaciju Vlade Japana: reanimobil i 3 stomatološke stolice čija je ukupna vrednost 76 410 evra. 

DSCN2500-3

Posle punih 7 godina Dom zdravlja Kraljevo će, ovoga puta zahvaljujući donaciji Vlade Japana, dobiti nov reanimobil za pružanje prve pomoći na terenu, kao i opremu za Službu stomatologije u vidu 3 stomatološke stolice.  Nakon učešća u veoma ozbiljnom i zahtevnom projektu, za koji je Dom zdravlja Kraljevo aplicirao, najpre krajem decembra 2019.godine, a potom prošavši 1.krug septembra 2020.godine, usledio je čitav niz dopisa, sastanaka, telefonskih poziva, čak i video konferencije, sve u cilju obrazloženja neophodnosti nabavke sanitetskog vozila.

Procenili smo pre svega potrebe našeg stanovništva i  naše ustanove i odlučili da učestvujemo u ovom projektu, kaže vd direktorka DZ Kraljevo, msc.dr Mirjana Krčevinac i dodaje:

„Naše i potrebe stanovništva su zaista velike, a sama činjenica da smo poslednji put takvo vozilo dobili 2014.godine, i pored nekoliko  sanitetskih  i putničkih  vozila koji su nam u međuvremenu donirani, dovoljno opravdava razloge zbog kojih je trebalo konkurisati i dobiti vrednu donaciju. Reanimobil nismo mogli da dobijemo ranije jer je reč o izuzetno skupom i vrednom vozilu i niko od  potencijalnih donatora nije mogao tako nešto da nam obezbedi. Istovremeno smo aplicirali i za nabavku  3 stomatološke stolice, jer naša ustanova ima veliku Stomatološku službu, te u brojnim školama imamo stomatologe, a nažalost neka oprema nam je stara čak i do 40 godina. Na taj način smo nastavili obnavljanje stomatološke opreme.“

Da je reč o veoma rigoroznim kriterijumima za učešće u projektu govori i podatak da je ambasadi Japana trebalo dostaviti precizne ifnormacije o starosti vozila kojima raspolaže Dom zdravlja Kraljevo, pređenu kilometražu, ukupan broj poseta na terenu, pa čak i tačan broj sati provedenih na aerodromu Morava gde dežUraju ekipe Službe hitne pomoći i, za to vreme, broj kućnih poseta koje ova služba obavi dok ekipa dežura na aerodromu.

„I tek nakon toga smo dobili obaveštenje da smo ušli u 2. pa zatim u 3. krug u kojem su bili kandidati: 4 zdrastvene ustanove, u konkurenciji 400 ustanova, preduzeća, opština, udruženja, gradova i drugih koji su aplicirali za projekat japanske Vlade. Ovu donaciju smatram velikim uspehom Doma zdravlja Kraljevo, pre svega angažovanošću Ekonomske službe ( Računovodstva i Javnih nabavki) na čiju inicijativu smo i ušli u ovu priču, nakon čega smo odgovorili svim zahtevima japanske ambasade.

Konačno, prošle sedmice, tačnije 25.februara, potpisan je ugovor u japanskoj ambasadi u Beogradu. Međutim, zbog aktuelne epidemiološke situacije ovaj događaj nije bio svečarski kako to inače rade Japanci u ovakvim prilikama. Ipak, sam događaj je za sve učesnike sam po sebi bio važan i svečani trenutak, kaže dr Krčevinac.

„Ovde je reč o donatorskom novcu za koji smo dužni da u roku od godinu dana, po preciznim procedurama i u skladu sa našim Zakonom o javnim nabavkama, nabavimo reanimobil i 3 stomatološke stolice. Mi smo unapred pripremili kompletnu dokumentaciju i koju smo prikazali našim donatorima, sa 3 potencijalne ponude, tako da ćemo vozilo u kratkom roku i kupiti. Kada se to i dogodi, Kraljevo će  posetiti ambasador Japana u Srbiji i zajedno sa gradonačelnikom Kraljeva,  Domu zdravlja Kraljevo i zvanično uručiti ovu donaciju, „rekla je dr Mirjana Krčevinac.

Osim Doma zdravlja Kraljevo projekat je odobren i zdravstvenim ustanovama u Surdulici, Petrovcu na Mlavi, Kuršumliji, Velikoj Plani i Opštini Medveđa.

Kada je reč o samom projektu on ima za cilj da podrži socijalni razvoj za osnovne potrebe stanovništva. Vlada Japana pruža finansijsku pomoć neophodnu za implementaciju projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje. Glavne oblasti interesovanja Vlade Japana su životna sredina, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita. Od 1999.godine u našoj zemlji realizovano je 228 ovakvih projekata, vrednosti 14,3 miliona evra. Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda premašuje 500 miliona evra.

DSCN2503-5

VAŽNO OBAVEŠTENJE!!!

RADNO VREME COVID RESPIRATORNO TRIJAŽNE AMBULANTE


Od ponedeljka, 25.1.2021.godine novo radno vreme COVID respiratorno trijažne ambulante je od 9 do 17 časova svakoga dana.


PROMENA RADNOG VREMENA U SLUŽBAMA DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO


U Domu zdravlja Kraljevo od sutra, 12. maja 2020.godine važi novo radno vreme. Sve službe vraćaju se na režim rada od pre uvođenja vanrednog stanja, a to znači da će sve službe koje rade u 2 smene raditi od 7 do 13.30 časova i od 13.30 do 20 časova. Služba hitne medicinske pomoći radi uobičajeno 24 časa.
Novo rado vreme važi i za Kovid ambulantu koja će, takođe od sutra, raditi od 9 do 17 časova.


RADNO VREME DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO ZA VREME VASKRŠNJIH PRAZNIKA


Dom zdravlja Kraljevo obaveštava da će tokom vaskršnjih praznika Služba za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, Služba za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske dece i Služba stomatološke zdravstvene zaštite raditi od 7.00 do 18 časova.
Od 7 do 13 časova radiće ambulante Mataruška Banja, Ribnica, Ženeva i Ušće, kao i Služba za zdravstvenu zaštitu žena i Služba kućnog lečenja i nege.
Služba za hitnu medicinsku pomoć radi uobičajeno.

Rad trijažne ambulante ( KOVID ambulanta) za respiratorna i febrilna stanja, koja se nalazi u zgradi Medicine rada, je nepromenjen: od 7 do 22 časa.

Brojevi telefona KOL CENTRA Doma zdravlja Kraljevo za odraslo stanovištvo su: 301-672 od 7 do 18 časova i 060/568 29 00 od 18 do 7 časova.

Brojevi telefona KOL CENTRA za decu predškolskog i školskog uzrasta su: 301-578 od 7 do 18 časova i 060/576 22 57 od 18 do 7 časova.


OD DANAS 31.03.2020. 24-ČASOVNO DEŽURSTVO U RESPIRATORNOJ AMBULANTI DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO


Odrasli pacijenti sa povišenom temperaturom, sa ili bez simptoma suvog kašlja ili nedostatka vazduha, javljaće se na pregled u ambulantu "Centar", ulica Cara Lazara 63, bez obzira na izabranog lekara. Ambulanta je otvorena radi suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID 19 i zaštite stanovništva od ove bolesti.

Radno vreme ambulante je 24 časa.

Brojevi telefona su:
036/301-707
060/5762280
060/5762281
060/5762282


OBAVEŠTENJE IZ SLUŽBE KUĆNOG LEČENJA I NEGE


Za izdavanje potvrde o kretanju lica koja neguju nepokretne pacijente 2 puta dnevno, za period zabrane kretanja od 17 do 19 časova, potrebno je javiti se načelniku Službe za kućno lečenje i negu Doma zdravlja Kraljevo, dr Miroslavu Daničiću, na telefon 301-776 ili u prostorijama ove službe i to u periodu od 12.30 do 13.30 časova.
Potrebni su sledeći podaci:
ime, prezime, matični broj i tačna adresa pacijenta
ime, prezime, matični broj, kontakt telefon i adresa negovatelja.


Obaveštenje za roditelje


PEDIJATRI DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO, PORED REDOVNOG RADA, DEŽURAĆE U SVOJIM PROSTORIJAMA SVAKOGA DANA OD 18 DO 22 ČASA.


Dom Zdravlja Kraljevo © 2020