Kalendar zdravlja

Obeležen Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS

“TESTIRAJ SE NA HIV, JER VAŽNO JE DA ZNAŠ”

U Srbiji trenutno ima oko 2.400 osoba koje žive sa HIV-om, a procenjuje se da između 1.000 i 2.000 osoba živi sa ovim virusom, a da ne zna. Povodom obeležavanja Svetskog AIDS dana, 1. decembra, pod sloganom „Testiraj se na HIV, jer važno je da znaš“ u 25 gradova širom Srbije organizovane su preventivne aktivnosti.

I Dom zdravlja Kraljevo priduružio se ovoj kampanji, pa je u Savetovalištu za mlade organizovana edukativna radionica za učenike Mašinsko tehničke škole. O HIV/AIDS govorili su koordinatorka Savetovališta, prim.dr Tamara Anđelković i vms Jasna Dragojlović. Podršku predavačima dali su i saradnici Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, dr Vladan Šaponjić, epidemiolog i Snežana Apostolović, predstavnica Crvenog krsta Kraljevo.

Predavači su istakli da pored zdravstvenih, postoje i mnogobrojni socijalni problemi, poput diskriminacije, osude, etiketiranja i osuđivanja obolelih.

U Srbiji jedna od tri, među 3.000 osobe sa HIV virusom, ne zna da je inficirana. Od početka epidemije 1985. do novembra ove godine u Srbiji je registrovano 3.585 inficiranih, a taj broj se povećava iz nedelje u nedelju. Najveći broj novih slučajeva, kao i onih koji žive sa HIV-om nalazi se u Beogradu, pokazuje statistika. Stepen testiranja u Srbiji je i dalje nizak. Zato je veoma važno da ljudi znaju da više ne postoje rizične grupe, već samo rizično ponašanje.

Prim.dr Tamara Anđelković je posebno istakla značaj vršnjačkog savetovanja, kao oblik pružanja savetodavnih usluga između zaraženih osoba.

„Vršnjačko savetovanje je najbolja usluga sa posebnim fokusom na socio-edukativne elemente. Savetovalište za mlade je na raspolaganju učenicima za sve nedoumice, ne samo kada je HIV u pitanju, već i sve druge polno prenosive bolesti, navela je prim.dr Anđelković.

Srbija poslednjih godina hvata korak sa razvijenim zemljama kada je u pitanju terapija, ali važno je da se ukloni ograničenje u primeni novih lekova koje nameće Republički fond za zdravstveno osiguranje. Ukoliko bi došlo do ukidanja tih ograničenja, oboleli bi mogli da piju jednu tabletu dnevno, umesto dve ili tri koliko piju sada.01 02 03 04 05 06 07 08

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014