Kalendar zdravlja

OBELEŽEN SVETSKI DAN SRCA

Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti kod 17,5 miliona ljudi. Procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 80% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost).

Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom „OBEĆAVAM DA… za moje srce, za tvoje srce, za sva naša srca”.

Medicinski timovi Doma zdravlja Kraljevo i Opšte bolnice «Studenica» obeležili su Svetski dan srca u subotu, 29.septembra, u centru grada akcijom preventinih pregleda ( merenje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i bodi mas indeksa). U ovoj akciji učestvovale su dr Milica Matović, dr Mirjana Matović, sestre Nevena Nikolić i Julijana Radosavljević iz Doma zdravlja Kraljevo i dr Svetlana Radisavljević, iz Opšte bolnice « Studenica» Kraljevo. Interesovanje naših sugrađana bilo je veliko, pa je toga dana urađeno 80 preventivnih pregleda.

Lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti svakodnevno se susreću sa pacijentima koji su oboleli od kardiovaskularnih bolesti, koje su najviše zastupljene u starijoj populaciji, ali je među obolelima sve više mlađih osoba.

«Apelujemo na sugrađane da se zdravije hrane, da imaju izbalansirane obroke, bogate voćem i povrćem i proizvodima od celog zrna žitarica, da imaju redovnu fizičku aktivnost od pola sata svakog dana, rekla je dr Milica Matović, lekar opšte prakse, naglasivši da je pušenje visok faktor rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova i da pušači imaju 2 do 3 puta veću šansu da obole od ovih bolesti, odnosno da dobiju srčani ili moždani udar, rekla je dr Milica Matović.

«Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti i invaliditeta u svetu. Da bi se to promenilo, pacijenti treba da znaju da i samo mogu uticati na četiri glavna faktora rizika (upotreba duvana, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost i štetna upotreba alkohola). Male promene u životnom stilu mogu uticati na zdravlje našeg srca, rekla je dr Svetlana Radisavljević, specijalizant interne medicine

Obeležavanju Svetskog dana srca i motivisanju građana za prevenciju, zdravstvenim radnicima pridružila se i lokalna samouprava. Prema rečima prim.dr Gordane Stojković, članice Gradskog veća zadužene za oblast zdravstva, ova i slične akcije doprinose podizanju nivoa svesti i zdravstvene kulture građana.

„Prevncijom kardiovaskularnih bolesti sprečavamo njihove komplikacije i visoku smrtnost, a edukacijom građana i otklanjanjem faktora rizika koji dovode do nastanka bolesti, utičemo na očuvanje radne sposobnosti sanovništva, na smanjenje broja dana bolovanja i stepena invaliditeta, čime doprinosimo uštedama i smanjenju troškova lečenja i rehabilitacije kardiovaskularnih bolesnika, izjavila je dr Stojković.08 07 06 05 04 03 02 01 11 10 09

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014