Kalendar zdravlja

OBELEŽENA NACIONALNA NEDELJA DOJENJA

„Podržimo dojenje”

Svetska nedelja dojenja je globalna kampanja koja se obeležava u više od 170 zemalja sveta, čiji je cilj da stvori i podigne društvenu svest o značaju i prednostima dojenja, ali i da obezbedi podršku dojenju i time unapredi zaštitu zdravlja majke i deteta.

U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, od 02. do 09. oktobra, po 23. put, pod sloganom „Podržimo dojenje.”

Dom zdravlja Kraljevo i Služba polivalentne patronaže obeležili su Nacionalnu nedelju dojenja tradicionalnim susretom sa trudnicama, porodiljama, zaposlenima iz pojedinih službi Doma zdravlja Kraljevo ( Služba za zdravstvenu zaštitu žena, Služba za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta, Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu, Službe kućnog lečenja), zatim Odeljenja neonatologije Opšte bolnice „Studenica“ i Crvenim krstom Kraljevo. Goste je prigodnim rečima pozdravila direktorka Doma zdravlja Kraljevo, msc.dr Mirjana Krčevinac.

Predavanje o značaju i prednostima dojenja održala je šefica Službe polivalentne patronaže, vms Ana Kovačević, a prisutnima je o ovome iz ugla pedijatra, govorila načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta, dr Nataša Milenković.

„Većina mama zna da je njihovo mleko najdragoceniji dar koji mogu da daju svom detetu i da mu dojenjem omogućava optimalni rast i razvoj i postavlja temenje dobrog zdravlja za ceo život. Nema mame koja se nije zapitala da li proizvodi dovoljno mleka za svoju bebu, a često je baš ta briga razlog za prevremeno i nepotrebno uvođenje mlečne formule.Majčino mleko je potpuna i savršena hrana za novorođenče, bakteriološki ispravno, odgovarajuće temperature i uvek dostupno. Sastav majčinog mleka se automatski prilagođava individualnoim potrebama deteta i pruža optimalni odnos hranljivih materija za pravilan rast i razvoj, ispričala je dr Nataša Milenković.

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2017. godine su:

  1. Informisanje – razumevanje značaja zajedničke akcije u okviru četiri tematske oblasti „Ciljeva održivog razvoja“.
  2. Prepoznavanje svoje uloge u aktivnostima i šta može da napravi razliku.
  3. Unapređenje saradnje i utvrđivanje oblasti od zajedničkog interesa.
  4. Podsticanje zajedničkog rada kako bi se postigli „Ciljevi održivog razvoja do 2030. godine“.

Dojenje je vitalni deo održivog razvoja i značajna komponenta globalne akcije okončanja pothranjenosti. Veće stope isključivog i kontinuiranog dojenja mogu biti postignute samo saradnjom u svim sektorima i kroz sve generacije. Dojenje nije samo pitanje koje se tiče žena, niti isključiva odgovornost žena – zaštita, promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost koju svi delimo. Podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža uža, ali i šira porodica. Potrebna je, međutim, podrška šire okoline, a pored zdravstvenih radnika i savetnika za dojenje i podrška prijatelja, kao i zajednice u celini.

PA064026 PA064018 PA064008 PA064002

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014