Kalendar zdravlja

ODRŽANA PRVA RADIONICA SAVETOVALIŠTA ZA MLADE DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO O ZAŠTITI REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA

Grad Kraljevo i Dom zdravlja Kraljevo, u partnerstvu sa opštinama Raška i Vrnjačka Banja, počeli su da realizuju projekat sufinansiranja mera populacione politike jedinicama lokalne samouprave. Deo tog projekta je i povećanje dostupnosti Savetovališta za mlade grada Kraljeva, mladim osobama sa šireg regiona. U projekat su uključeni  i Zavod za javno zdravlje Kraljevo i Kancelarija za mlade.

Prva, od planirane tri radionice, održana je u Edukativnom centru Doma zdravlja Kraljevo. Učenicima Ekonomske škole iz Kraljeva predavanja o zaštiti reproduktivnog zdravlja, o polno prenosivim bolestima, HIV/AIDS, pušenju i vršnjačkom nasilju održali su prim.dr Tamara Anđelković ginekolog, dr Slađana Brajić Milošević lekar opšte prakse, vms Jasna Dragojlović medicinska sestra u Savetovalištu za malde, dr Verica Đukić i dr Vladan Šaponjić, epidemiolozi u ZJZ i dr Miloš Gostiljac pedijatar.

Ove radionice su primer dobre prakse, rekla je direktorka Doma zdravlja Kraljevo, msc.dr Mirjana Krčevinac, dodajući:

„Zadovoljni smo jer je naš Dom zdravlja dobio ovaj projekat gde ćemo na ovaj način promovisati rad Savetovališta za mlade. Time ćemo sve ovo preneti kao jedan primer dobre prakse, s ciljem da se i u susednim gradovima napravi mreža savetovališta za mlade gde možemo međusobno i da komuniciramo i da radimo. Ova podkomponenta odnosi se i na unapređenje uslova rada Savetovališta za mlade i širenje te mreže.

U skladu sa ugovorom o sufinansiranju sproveođenja mera populacione politike, za ovaj projekat je opredeljeno 47 milona dinara.

„Od tih 47 miliona dinara koje smo dobili od resornog ministarstva, 26 miliona je pripalo Kraljevu i pored mnogih aktivnosti koje su vezane za Goč, opremanje vrtića, za podsticaj žena u ruralnom području, pored opreme koje je dobilo Savetovalište za mlade, uključene su i aktivnosti edukativnog savetovanja. Očekujemo da će i Raška i Vrnjačka Banja uspešno organizovati ovakve radionice u okviru ovog projekta“, rekao je pomoćnik gradonačelnika za sport i omladinu Nikola Radević.

Projekat će biti završen okruglim stolom na kojem će prisustvovati svi njegovi učesnici.14 15 16 17 18 19 20 21 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014