Kalendar zdravlja

ODRŽANO DRŽAVNO TAKMIČENJE PRVE POMOĆI

Prva pomoć je prepoznatljiv simbol organizacije Crvenog krsta u celom svetu i jedna od najvažnijih aktivnosti Crvenog krsta Srbije. Svake godine više od 25 hiljada građana nauči osnovne veštine prve pomoći. Obuka dece i mladih je posebno važna, a takmičenje ekipa podmlatka i omladine Crvenog krsta se organizuju na svim nivoima i okupe preko  3 000 takmičara iz naše zemlje. Najuspešniji među njima predstavljaju svoje znanje na državnom takmičenju, koje je naša najveća manifestacija iz ove oblasti. Ono okuplja preko 700 volontera Crvenog krsta iz cele zemlje. Tema ovogodišnjeg takmičenja je „ Prva pomoć u svakodnevnim životnim okolnostima“ (  u kući, školi, na radnom mestu, u saobraćaju, sportu, na javnom mestu).

Deo aktivnosti u obeležavanju ovogodišnjeg Svetskog dana prve pomoći posvećen je našim sugrađanima, a cilj je da provere i obnove svoje znanje iz prve pomoći, ali i da se osposobe u novim veštinama iz ove oblasti.

Dom zdravlja Kraljevo imao je svoje predstavnike na državnom prvenstvu u ulozi sudija. A to su vms Ana Kovačević – šefica Službe polivalentne patronaže i dr Vladimir Trifunović – lekar opšte medicine. Ekipa omladine iz Kraljeva osvojila je 8.mesto, a ekipa petlića iz OŠ „ Vuk Karadžić“, 1. mesto i medalju.

„ Svako od nas može da bude u prilici da mu zatreba prva pomoć, ali svako od nas, takođe, može da nauči da pruži prvu pomoć. Nisu potrebni superpomoći da biste bili heroj. Potrebni su samo znanje i odvažnost da ga primenite u trenutku kada je nekome potrebno“, rekla je vms Ana Kovačević.00 02 03 ‚01 04

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014