Kalendar zdravlja

PANIK TASTERI U DOMU ZDRAVLJA KRALJEVO

20171010_111131Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, kojim presedava potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela Zorana Mihajlović, predstavila je Nacionalni koordinacioni mehanizam za pitanja rodne ravnopravnosti. Ovo telo ima mandat da koordinira rad organa državne uprave i drugih institucija u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti i položaja žena i muškaraca u Srbiji. Međutim,rodna ravnopravnost nije pitanje samo jednog zakona ili strategije. To je odgovornost svih nas i zahteva angažovanje državnih institucija, nevladinog sektora,stručne javnosti i medija.

Jedan od prioriteta u našem radu je i borba protiv rodno zasnovanog nasilja,rekla je Zorana Mihajlović, dodajući da je nasilje pošast, rasprostanjena u našem društvu i da se neretko događa i medicinskim radnicima.

„Svedoci smo da je verbalno, ali i fizičko nasilje prisutno i u svim zdravstvenim ustanovama. Zato je uspostavljena saradnja sa Sindikatom medicinskih sestara i tehničara Srbije, uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena,pa su obezbeđeni panik taster sistemi za određeni broj zdravstvenih ustanova u Srbiji, dodala je Mihajlovićeva.

Jedna od tih ustanova je i Dom zdravlja Kraljevo.

„Naš Dom zdravlja je među prvima u Srbiji uveo ovaj sistem zaštite zaposlenih u ustanovi, tako da smo u ovom momentu obezbeđeni sa nekoliko panik tastera, koji su postavljeni na, po nama, u ovom momentu najznačajnijim i najrizičnijim mestima. U narednom periodu proširićemo tu mrežu u celoj ustanovi. Po našoj proceni ovo je veoma dobar sistem koji pojačava osećaj sigurnosti svih zaposlenih ali služi i za upozorenje svim lošim namerama od strane pojedinih pacijenata, odnosno građana. Ovo je još jedan dodatni stepen obezbeđenja i sigurnosti i o tome brine ne samo ustanova, nego i čitav sistem. Država se ujedinila na način da se poveća stepen sigurnosti, a ovde konkretno zdravstvenih radnika, rekla je direktorka Doma zdravlja Kraljevo, msc.dr Mirjana Krčevinac.

Ona je dodala da će „panik tasteri“ posebnim sistemom veze biti povezani sa kol centrom, radnicima obezbeđenja i policijom u slučaju potrebe da i ona interveniše. Jedna od novina u sistemu obezbeđenja uskoro će biti primenjena u Domu zdravlja Kraljevo, a to je edukacija radnika Službe obezbeđenja za dobijanje licence na ovim poslovima, što je neophodno po novom zakonu. Preduzimaju se sve mere, zakonom obavezne, da bi sistem bezbednosti u Domu zdravlja Kraljevo bio što bolji.

20171010_111016

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014