Kalendar zdravlja

POČELA VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ distribuirao je vakcine protiv gripa 242.546 doza vakcine koja pored tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa. Kraljevački Dom zdravlja dobio je 3 500 doza ove vakcine i u svim ambulantama na teritoriji grada Kraljeva počela je vakcinacija.

„Sezona gripa nije počela, ali se zato stanovništvo preventivno vakciniše protiv ove bolesti. Mi smo i ove godine dobili 3 500 doza, ali neće biti iznenađenja ako bude potrebna i dodatna količina, jer smo i prethodne godine nabavili dodatnu količinu zbog povećanog interesovanja naših sugrađana koje pozivam da se vakcinišu na vreme. Potrebno je da se građani jave kod svojih izabranih lekara u matičnim ambulantama. Epidemija se uvek očekuje negde u februaru ili martu, te su dva meseca dovoljna da organizam može da stekne imunitet protiv ove bolesti, rekla je msc.dr Mirjana Krčevinac, direktorka Doma zdravlja Kraljevo.

Reč je o „ Pasterovoj“ trovalentnoj vakcini za koju postoji i sertifikat. Nju treba da prime osobe preko 65 godina starosti, hronični bolesnici, a preporuka je da vakcinu prime deca i trudnice.

„U kategoriji hroničnih bolesnika na 1. mestu su to bolesnici koji boluju od hroničnih plućnih bolesti: HOBP, astme, zatim dijabetičari, hronični bubrežni bolesnici, pacijenti posle akutnih stanja infarkta i svi ostali koji boluju od neke druge hronične bolesti. Vakcina je najbolja preventiva i najbolja zaštita od gripa, jer sa njim nema šale. Ukoliko građani poštuju preporuke lekara on najčešće prolazi bez posledica. Međutim, svedoci smo da grip može da bude i vrlo opasna, pa čak i smrtonosna bolest, što u velikoj meri zavisi i od odbrambenih snaga organizma, dodala je dr Krčevinac.

Vakcina protiv gripa, napomenula je dr Krčevinac, preporučuje se i radno aktivnom stanovništvu, mlađim ljudima koji su po po prirodi zdraviji od hroničara. Budući da grip blokira radnu aktivnost, oboleli je najmanje desetak dana nesposoban za rad.

Struučna javnost apeluje da se vakcinišu svi, a postoji i najava novog zakona o zdravstvenoj zaštiti koji određuje obaveznu vakcinaciju naročito među zdravstvenim radnicima.

 DSC_1060DSC_1061 DSC_1056 DSC_1053 DSC_1064

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014