Kalendar zdravlja

POČELO ZAKAZIVANJE ZA MAMOGRAF

Od utorka, 15.maja, počinju pregledi na pokretnom digitalnom mamografu koji će u Kraljevu, ispred Poliklinike, biti najmanje tri meseca, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare. O načinima na koji će se skrining kampanja, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i u saradnji sa Kliničkim centrom Niš, a na inicijativu Doma zdravlja Kraljevo odvijati, govorili su msc.dr Mirjana Krčevinac, direktorka Doma zdrvavlja Kraljevo, dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice „ Studenica“ Kraljevo, kao i prim.dr Tamara Anđelković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštutu žena i dr Dušica Aleksandrović, šef Onkološke službe.

Naše sugrađanke su prepoznale značaj preventivnih pregleda, budući da je broj obolelih od karcinoma u porastu, te je odziv za skrining preglede sve veći, rekla je direktorka Doma zdravlja Kraljevo.

„Zakazivanje za mamografski pregled je već počelo. Dnevno će  40 žena od 50. do 69. godine starosti biti podvrgnute pregledu koji je besplatan i može se obaviti uz zdravstvenu knjižicu, u obzir dolaze i neoverene. Uput onkologa i prateća medicinska dokumentacija potrebni su za žene između 40 i 50 godina starosti. Svi rezultati biće dostavljeni pacijentkinjama na kućne adrese, najkasnije 15 dana od dana pregleda. Ukoliko bude pozitivnih nalaza pacijentkinje će se odmah upućivati na dalje lečenje.  Detaljna uputstva davaće obučene medicinske sestre u call centru, na broj 301 – 633, rekla je dr Krčevinac.

„Ova kampanja je pravi potez svih koji su u nju uključeni. Naš digitalni mamograf je već duže vremena neispravan, a u toku je digitalizacija analognog mamografa, koji će nam mnogo koristiti kada bude pušten u funkciju. Pozivam sve naše sugrađanke da se odazovu skrining pregledu na pokretnom mamografu koji će im biti dostupan 3 mesec, izjavio je dr Mrvić.

U Domu zdravlja Kraljevo intenzivno se sprovode skrining pregledi za rano otkrivanje raka dojke,  grlića materice i debelog creva, rekla je prim.dr Tamara Anđelković, dodajući da je ova kampanja samo nastavak sprovođenja skrininga. Govoreći o značaju preventivnih pregleda, dr Dušica Aleksandrović je naglasila da sve žene, starosti zmeđu 50 i 69 godina, koje u poslednjih godinu dana nisu obavile mamografski pegled,  to obavezno učine sada.

Telefon za zakazivanje 301 – 633 biće u funkciji svakog radnog dana od 12 do 14 časova.01 06 05 04 03 02

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014