Kalendar zdravlja

POKRETNI DIGITALNI MAMOGRAF OD IDUĆEG UTORKA U KRALJEVU

Posle ozbiljnih dogovora i priprema, od utorka, 15. maja , pokretni digitalni mamograf ponovo će biti u Kraljevu i dostupan svim sugrađankama od 50. do 69. godine starosti.

Tim povodom našu ustanovu danas su posetili direktor Centra za radiologiju KC Niš, prof.dr Dragan Stojanov i glavni tehničar Ivica Milošević i na radnom sastanku sa direktorkom Doma zdravlja Kraljevo msc.dr Mirjanom Krčevinac, direktorom Opšte bolnice „ Studenica“ Kraljevo dr Zoranom Mrvićem i saradnicima,   dogovoreno je na koji način će se skrining kampanja, čiji je pokrovitelj Ministarstvo zdravlja, odvijati u Kraljevu.

Mamograf će ispred Poliklinike biti instaliran idućeg ponedeljka, da bi već prve pacijentkinje pregled obavile u utorak. Dogovoreno je da dnevno ( od 9 do 17 časova), 40 žena bude podvrgnuto pregledu. Pregled je besplatan  i može se obaviti uz zdravstvenu knjižicu, u obzir dolaze i neoverene. Uput onkologa i prateća medicinska dokumentacija potrebni su za žene između 40 i 50 godina starosti.  Za zakazivanje pregleda u funkciji će biti i telefonski broj, koji će naknadno biti saopšten javnosti. Svi rezultati dostavljaće se Domu zdravlja, da bi se napravila jedinstvena baza podataka. Ukoliko bude pozitivnih nalaza pacijentkinje će se odmah upućivati na dalje lečenje.

Nakon ovog sastanka, održan je još jedan sa timovima Doma zdravlja Kraljevo i Opšte bolnice „ Studenica“ koji će biti odgovorni za sprovođenje kampanje.

Pokretni mamograf će biti u Kraljevu sve dok bude zainteresovanih sugrađanki za pregled.  Ovo je pravi način da se promene na dojci otkriju u što ranijem stadijumu  i ako je potrebno preduzmu mere lečenja, jer je pri ranom otkrivanju rak dojke izlečiv.01 02 03 04 05 06

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014