Kalendar zdravlja

RADIONICE SAVETOVALIŠTA ZA MLADE DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO O ZAŠTITI REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA I U RAŠKI I VRNJAČKOJ BANJI

Grad Kraljevo i Dom zdravlja Kraljevo, u partnerstvu sa opštinama Raška i Vrnjačka Banja, realizovaće projekat sufinansiranja mera populacione politike jedinicama lokalne samouprave, a kao deo tog projekta je i povećanje dostupnosti Savetovališta za mlade grada Kraljeva, mladim osobama sa šireg regiona. U projekat su uključeni Zavod za javno zdravlje Kraljevo i Kancelarija za mlade.

Zaštita reproduktivnog zdravlja ima presudan značaj na budućnost mladih tj. na njihovo potpuno biološko i socijalno ostvarivanje. Celokupno društvo ima poseban interes za očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih, jer će upravo oni biti nosioci reprodukcije stanovništva u neposrednoj budućnosti. Ovaj projekat, koji će zajedno realizovati Dom zdravlja Kraljevo i Zavod za javno zdravlje, uz podršku grada Kraljeva, biće sproveden u susednim opštinama, Raška i  Vrnjačka Banja. Na području obuhvaćenom projektom formirano je Savetovalište za DPST ( doborovoljno, poverljivo, savetovanje i testiranje na HIV i druge polno prenosive bolesti).

U okviru Doma Kraljevo funkcioniše Savetovalište za mlade čija je osnovna delatnost prevencija alkoholizma, narkomanije i pušenja, pravilna ishrana i adekvatna fizička aktivnost, zaštita reprouduktivnog zdravlja mladih itd.

„ Za potrebe ovog projekta, a u okviru tri radionice Kraljevo, Raška i Vrnjačka Banja obavićemo  edukaciju srednjoškolaca na temu štetnosti pušenja, agresija i vršnjačko nasilje i kontracepcija. Zavod za javno zdravlje održaće predavanja na temu zaštita od HIV. Osnovni cilj jeste edukacija mladih ljudi o zdravim stilovima života i o zaštiti njihovog reproduktivnog zdravlja. Rad Savetovališta, u ovom projektu, dopuniće vršnjački edukatori iz srednjih škola u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Kraljeva, rekla je direktorka Doma zdravlja Kraljevo, msc.dr Mirjana Krčevinac.

U ovom projektu kao predavači učestvovaće prim.dr Tamara Anđelković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena, dr Miloš Gostiljac, pedijatar, dr Slađana Brajić Milošević, lekar opšte medicine, dr Verica Đukić, načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti regionalnog Zavoda za javno zdravlje Kraljevo i vms Jasna Dragojlović, medicinska sestra u Savetovalištu za mlade. Koordinator projekta je direktorka Doma zdravlja Kraljevo, msc.dr Mirjana Krčevinac.

U cilju jačanja kapaciteta lokalnih samouprava u okviru projekta previđeno je i održavanje okruglog stola, na kojem će učestvovati predstavnici relevantnih organizacija i institucija Kraljeva, Raške i Vrnjačke Banje.

Realizacija projekta počinje u septembru.

04 01 02 03

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014