Kalendar zdravlja

SVEČANOM AKADEMIJOM OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTARA

U znak sećanja na Florens Najntingejl i njen rad na uspostavljanju osnova za nastanak i razvoj sestrinstva, 12. maj se slavi kao Međunarodni dan medicinskih sestara.

Ova hrabra žena, koja je svojim delima ispisala najsvetlije stranice medicinske nege bolesnika, rođena je 12. maja 1820. godine u Firenci, po kojoj je dobila ime. Poreklo iz imućne engleske porodice omogućilo joj je kvalitetno obrazovanje i mnoga putovanja. Govorila je sedam jezika i sa velikom ljubavlju i znanjem brinula o bolesnima i ranjenima. Reforme i mere koje je ona uvela u sanitetsku službu se i danas sprovode, iako su uspostavljene pre više od jednog veka.

Smatrala je da su za dobro funkcionisanje sestrinstva najvažnija dva uslova: dobro poznavanje nege bolesnika kao specifične medicinske veštine i visoka moralna zrelost medicinske sestre.

Vodeći se ovim principima i na osnovu utvrđenih kriterijuma, Udruženje medicinskih sestara i tehničara Kraljeva je dodelilo nagrade najboljim timovima i pojedincima iz Doma zdravlja Kraljevo i Opšte bolnice “Studenica“, koji su svojim radom dali najveći doprinos razvoju savremenog sestrinstva u protekloj godini.

Iz Doma zdravlja Kraljevo najbolji je sestrinski tim Službe za zdravstvenu zaštitu žena, a nagradu je uručila Stanimirka Vasić, predsednica Udruženja medicinskih sestara i tehničara Kraljevo.

Iz Opšte bolnice “Studenica“ nagrađena su dva tima i to tim iz Službe za laboratorijsku dijagnostiku i iz Odseka za gastroenterologiju, nagrade su uručile Stanimirka Vasić i Marija Mijajlović, glavna sestra OB “Studenica“.

Najbolja medicinska sestra, koja je ovo priznanje zaslužila svojim radom i tako najviše doprinela razvoju kraljevačkog sestrinstva, je Jelena Čorbić iz Službe za hitnu medicinsku pomoć. Nagradu su joj, uz čestitke, uručile Stanimirka Vasić, predsednica Udruženja MST i Marija Mijajlović, zamenica predsednice Udruženja.

Medicinskim sestrama i tehničarima, koji su autori nagrađenih radova na stručnim skupovima, takođe su uručene zahvalnice.

Na 1. Nacionalnom kongresu Unije udruženja medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije sa međunarodnim učešćem, nagrađene su:

  • Ana Vujić, Služba opšte hirurgije, za usmenu prezentaciju rada “Uloga medicinske sestre – tehničara u zbrinjavanju pacijenata sa akutnim gastrointestinalnim krvarenjem“;
  • Zorana Jović, Služba opšte hirurgije, za usmenu prezentaciju rada “Gasna gangrena – proces zdravstvene nege“;
  • Jelica Vulić, Služba za urgentni prijem, za poster prezentaciju rada “Prva pomoć, trijaža i zbrinjavanje vitalno ugroženoh pacijenta – masovne nesreće“;
  • Nemanja Todorović, Služba za urgentni prijem, za poster prezentaciju rada “Zbrinjavanje politraumatizovanih pacijenata – medicinska sestra kao član tima“:
  • Na 3. Simpozijumu medicinskih sestara i tehničara iz prakse, sa međunarodnim učešćem, u organizaciji Udruženja zdravstvenih tehničara Brčko distrikt, Bosna i Hercegovina, nagrađena je usmena prezentacija rada “Vakcinacija MMR vakcinom, nevakcinacija – epidemija“, autora Marije Mijajlović – glavne sestre OB “Studenica“;

Na Nacionalnom Simpozijumu održanom u Beogradu od 10. do 12. maja ove godine, nagrađeni su:

  • Stanimirka Vasić, Služba pulmologije, za rad “Tromboembolija pluća – prikaz slučaja“;
  • Tamara Ćurčić, Služba za hitnu medicinsku pomoć, za rad “Incidencija i faktori rizika u nastanku koronarnog sindroma u populaciji mlađeg životnog doba – u periodu od 01.01.2013. do 31.12.2017. godine“;
  • Dragana Vukajlović, Služba dečje hirurgije, za rad “Ciste na jajniku u adolescentnom periodu – prikaz slučaja.

V.d. direktor Opšte bolnice „ Studenica“, dr Zoran Mrvić, čestitao je nagrađenima i još jednom pohvalio savestan rad medicinskih sestara i tehničara, koji su najbrojniji u našoj ustanovi, pa samim tim veoma važna karika u lečenju bolesnika. Oni su, dodao je,  velika pomoć i podrška lekarima u svakodnevnom radu. Istakavši da su uslovi u kojima rade znatno bolji nego ranije, izrazio je nadu da će njihov kvalitetan rad u narednom periodu pratiti i adekvatne zarade.

Direktorka Doma zdravlja Kraljevo, msc. dr Mirjana Krčevinac,  je rekla da nagrade odlaze u prave ruke. Služba za zdravstvenu zaštitu žena je, po rezultatima koje je ostvarila u sprovođenju skrininga na karcinom grlića materice, u samom vrhu u Srbiji, što je u velikoj meri zasluga i medicinskih sestara iz ove Službe. Jelena Čorbić, medicinska sestra iz Službe za hitnu medicinsku pomoć je takođe neko ko svojim radom i zalaganjem predstavlja pravi primer mlađim koleginicama, istakla je dr Krčevinac.

U umetničkom delu programa nastupio je hor škole “IV kraljevački bataljon“ pod rukovodstvom profesorke Lidije Spaski. Svojim pesmama i  emotivnim izvođenjem obojili su ovaj skup posebnom emocijom, kojom je preneta neizmerna zahvalnost medicinskim sestrama za požrtvovan rad u procesu lečenja i nege pacijenata. Posebne emocije izazvala je PR OB „ Studenica“, Dragana Petrović, koja je pročitala autorsku  pesmu „ Jednoj medicinskoj sestri“.

01 04 03 02

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014