Kalendar zdravlja

Svetski dan eliminacije raka grlića materice

Samo pet odsto dece u Srbiji je zaštićeno od HPV infekcije

U Srbiji je vakcinisamo samo pet odsto devojčica i dečaka koji su po starosti kandidati za vakcinu protiv Humanog papiloma virusa, što predstavlja veoma nizak obuhvat, posebno za zemlju u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice.

Povodom Svetskog dana eliminacije raka grlića materice, Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“, dodelio je 20 plaketa institucijama koje su najviše doprinele u podizanju svesti o ovoj bolesti, kao i obuhvatu imunizacije protiv HPV u Srbiji. Međutim, od 158 domova zdravlja, koliko ih ima u Srbiji, samo sedam domova zdravlja (Čačak, Kraljevo, Niš, Šabac, Novi Sad, Novi Beograd i Čukarica) dobilo je svojevrsnu potvrdu uspešnog rada, prilikom koga su upoznavali javnost o opasnostima od HPV, benefitima vakcinacije i osnaživali proces imunizacije dece školskog uzrasta.

Srbija je od juna 2022. godine, obezbedila vakcinu protiv HPV o trošku RFZO i započela proces HPV imunizacije školske dece. U tom periodu dato je skoro 60.000 doza vakcina i zaštićeno nešto više od 30.000 dečaka i devojčica uzrasta od 9 do 19 godina.

– Najuspešniji domovi zdravlja su danas nagrađeni priznanjem udruženja, ali mi imamo i manje uspešne domove zdravlja i institucije gde je procenat vakcinisane i zaštićene dece, vrlo simboličan. Tamo gde se lekari pedijatri  trude da roditeljima objasne korist od vakcinacije, tu je i veći obuhvat zaštićene dece. To samo ukazuje da ćemo u budućnosti morati više da radimo na povećanju svesti, kako kod opšte tako i kod stručne javnosti i podizanju obuhvata vakcinacije u sredinama, odnosno domovima zdravlja gde je obuhvat mali.  Iz tog razloga mi ćemo, kao udruženje, aktivnije raditi na ovom polju, jer iako je Srbija obezbedila preventivnu vakcinu protiv HPV o trošku RFZO i započela proces imunizacije devojčica i dečaka, stiče se utisak da veliki broj roditelja i dece i dalje nije upoznat o mogućnosti dobijanja vakcine i zaštite od HPV – kaže Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”

Glavni uzročnik raka grlića materice je Humani Papiloma Virus (HPV) I druge polno prenosive bolesti, rano stupanje u seksualne odnose, promiskuitet, odnosi bez zaštite. Karcinom grlića materice je u ranim stadijumima obično asimptomatski, a od pojave početnih lezija pa do ispoljavanja simptoma može da prođe čak i 20 godina. Međutim i pored toga što protiv ovog oboljenja postoji dvojaki način prevencije, imunizacija i redovni ginekološki pregledi, Srbija je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice od kojeg godišnje gotovo 1.500 žena oboli, a više od 700 izgubi bitku sa ovom bolešću.

Dom zdravlja Kraljevo, jedan je od sedam domova zdravlja koje je dobilo priznanje Udruženja „Progovori“ zbog osnaživanja procesa imunizacije.

–  Mi smo počeli vakcinaciju 17. juna 2022. i zaključno sa oktobrom aplikovali smo 1.017 doza vakcina. Nismo zadovoljni sa ovim brojem i mislim da obuhvat treba da bude značajno veći. Nadamo se obaveznoj vakcinaciji protiv HPV , jer je naš lični utisak da onog momenta kada ona bude obavezna, da će i obuhvat biti značajno veći. Dosta smo radili na afirmaciji vakcinacije, zato smo među domovima zdravlja koji su prvi počeli i zato i imamo zadovoljavajuće rezultate. Situacija u Kraljevu je takva da oni roditelji koji su odlučili da vakcinišu svoju decu, kompletno su ih i zaštitili. Takođe, imamo i značajan broj vakcinisanih dečaka, što je svakako dobro, jer znamo da su oni prenosioci HP virusa. Dom zdravlja u Kraljevu je napravio u svom softveru opciju svojevrsnog podsetnika za vakcinaciju. Naime, pedijatar kada otvori elektronski zdravstveni karton svog pacijenta, ima signalizaciju da li je dete vakcinisano protiv HPV ili nije. To nam jako olakšava posao, podseća svakog momenta da o tome pričamo, edukujemo i motivišemo pacijente – objašnjava dr Mira Krčevinac, direktorka Doma zdravlja Kraljevo.

IMG-8fd67b1d55c82ce4bbc4f879ca956563-V IMG-42defdb88f64a62d32393f0393b39012-V IMG-67b81fc1a84f8a5700497db15818f836-V IMG-b4e5172d70722a683d7931347b096497-V

Dom Zdravlja Kraljevo © 2020