Kalendar zdravlja

Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama – 5. maj 2018

Sačuvajte živote – operite svoje ruke“

Infekcije povezane sa zdravstvenom zaštitom predstavljaju veliki problem u celom svetu.

Računa se da u razvijenim zemljama 5 -10% svih bolesnika dobije infekciju u toku lečenja, a u zemljama u razvoju taj broj je još veći. Još od vremena I.P.Semelweissa, poznato je da su ruke najvažniji pojedinačni faktor koji može smanjiti broj tih infekcija.

Svetska zdravstvena organizacija prepoznala je taj problem kao problem sigurnosti bolesnika i ustanovila je 5. maj kao Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama, koji se obeležava globalno u različitim delovima sveta.

Ove godine osnovna poruka je da je higijena ruku od značaja u prevenciji sepse povezane sa lečenjem i negom. Generalna Skupština SZO je na svojoj 17.sednici usvojila rezoluciju u cilju poboljšanja prevencije, dijagnoze i lečenja sepse. Efektivna higijena je ključni faktor u njenoj prevenciji.

Organizujući Nacionalni program higijene ruku u zdravstvenim ustanovama pod nazivom “ Čoste ruke  – bezbedne ruke”, Srbija je 2008. godine postala član Alijanse za bezbednost pacijenata SZO.

U kampanju SZO „Sačuvajte živote – operite svoje ruke“, do sada se prijavilo 20.614 zdravstvenih ustanova iz 179 zemlje sveta, a od toga 61 ustanova iz Srbije koje su postale deo velike zajednice zdravstvenih ustanova u svetu, koje su prevenciju bolničkih infekcija i bezbednost pacijenata istakle kao jedan od svojih najvažnijih ciljeva.02 01 03

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014