Kalendar zdravlja

SVETSKI DAN LEKARA OPŠTE MEDICINE – 19.MAJ

Svetski dan lekara opšte medicine je ustanovila Svetska organizacija opšte/porodične medicine WONCA 2010. godine. Doktori opšte medicine Srbije su članovi ove organizacije preko Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva.

Obeležavanje Svetskog dana lekara opšte/porodične medicine iz godine u godinu sve više dobija na značaju i potvrđuje centralnu ulogu lekara u pružanju sveobuhvatne zdravstvene zaštite.

Ideja je da se stvori globalna solidarnost i spremnost lekara za preuzimanje sve složenije uloge u pružanju zdravstvenih usluga stanovništva a radi očuvanja zdravlja pojedinca, porodice i celokupne zajednice.

Na ovaj dan se ističe važna uloga opšte medicine u jačanju primarne zdrastvene zaštite kako u lečenju tako i u preventivnim aktivnostima. Sagledavanjem problema sa kojima nam se obraćaju pacijenti, poznavanje porodice i porodične istorije , socijalnih, emocionalnih i ekonomskih odnosa mnogo je efikasnije lečenje.

Savremena praksa lekara opšte medicine u Srbiji oslanja se na model izabranog lekara i  timove koji rade zajedno i podržavaju pacijente. Istraživanja pokazuju da zemlje u kojima je primarna zdravstvena zaštita dobro razvijena imaju bolje rezultate u smanjenju stope smrtnosti, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa i drugih hroničnih nezaraznih bolesti kao i ranom otkrivanju malignih bolesti.

Svetski dan lekara opšte medicine 19. maj pruža izvanrednu priliku da se naglasi napredak u priznavanju važne uloge opšte medicine u jačanju primarne zdravstvene zaštite kao i poseban doprinos koji su načinili izvanredni doktori-pojedinci širom sveta.

Pridružujemo se našim kolegama u celom svetu u proslavljanju naše specijalnosti. Ponosni smo jer smo lekari opšte medicine i jer se pravi značaj naše grane medicine prepoznaje. Moramo, takođe, stalno raditi na poboljšanju kvaliteta i dostupnosti, naše brige za celokupno zdravlje stanovništva.

VAŽNO OBAVEŠTENJE!!!

RADNO VREME COVID RESPIRATORNO TRIJAŽNE AMBULANTE


Od ponedeljka, 25.1.2021.godine novo radno vreme COVID respiratorno trijažne ambulante je od 9 do 17 časova svakoga dana.


PROMENA RADNOG VREMENA U SLUŽBAMA DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO


U Domu zdravlja Kraljevo od sutra, 12. maja 2020.godine važi novo radno vreme. Sve službe vraćaju se na režim rada od pre uvođenja vanrednog stanja, a to znači da će sve službe koje rade u 2 smene raditi od 7 do 13.30 časova i od 13.30 do 20 časova. Služba hitne medicinske pomoći radi uobičajeno 24 časa.
Novo rado vreme važi i za Kovid ambulantu koja će, takođe od sutra, raditi od 9 do 17 časova.


RADNO VREME DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO ZA VREME VASKRŠNJIH PRAZNIKA


Dom zdravlja Kraljevo obaveštava da će tokom vaskršnjih praznika Služba za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, Služba za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske dece i Služba stomatološke zdravstvene zaštite raditi od 7.00 do 18 časova.
Od 7 do 13 časova radiće ambulante Mataruška Banja, Ribnica, Ženeva i Ušće, kao i Služba za zdravstvenu zaštitu žena i Služba kućnog lečenja i nege.
Služba za hitnu medicinsku pomoć radi uobičajeno.

Rad trijažne ambulante ( KOVID ambulanta) za respiratorna i febrilna stanja, koja se nalazi u zgradi Medicine rada, je nepromenjen: od 7 do 22 časa.

Brojevi telefona KOL CENTRA Doma zdravlja Kraljevo za odraslo stanovištvo su: 301-672 od 7 do 18 časova i 060/568 29 00 od 18 do 7 časova.

Brojevi telefona KOL CENTRA za decu predškolskog i školskog uzrasta su: 301-578 od 7 do 18 časova i 060/576 22 57 od 18 do 7 časova.


OD DANAS 31.03.2020. 24-ČASOVNO DEŽURSTVO U RESPIRATORNOJ AMBULANTI DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO


Odrasli pacijenti sa povišenom temperaturom, sa ili bez simptoma suvog kašlja ili nedostatka vazduha, javljaće se na pregled u ambulantu "Centar", ulica Cara Lazara 63, bez obzira na izabranog lekara. Ambulanta je otvorena radi suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID 19 i zaštite stanovništva od ove bolesti.

Radno vreme ambulante je 24 časa.

Brojevi telefona su:
036/301-707
060/5762280
060/5762281
060/5762282


OBAVEŠTENJE IZ SLUŽBE KUĆNOG LEČENJA I NEGE


Za izdavanje potvrde o kretanju lica koja neguju nepokretne pacijente 2 puta dnevno, za period zabrane kretanja od 17 do 19 časova, potrebno je javiti se načelniku Službe za kućno lečenje i negu Doma zdravlja Kraljevo, dr Miroslavu Daničiću, na telefon 301-776 ili u prostorijama ove službe i to u periodu od 12.30 do 13.30 časova.
Potrebni su sledeći podaci:
ime, prezime, matični broj i tačna adresa pacijenta
ime, prezime, matični broj, kontakt telefon i adresa negovatelja.


Obaveštenje za roditelje


PEDIJATRI DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO, PORED REDOVNOG RADA, DEŽURAĆE U SVOJIM PROSTORIJAMA SVAKOGA DANA OD 18 DO 22 ČASA.


Dom Zdravlja Kraljevo © 2020