Kalendar zdravlja

U SAVETOVALIŠTU ZA DIJABETIČARE OBELEŽEN SVETSKI DAN BORBE PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI

Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti obeležava se svake godine 14. novembra kada se skreću pažnja i interesovanje javnosti pre svega na mogućnost primarne prevencije ove bolesti, kao i na složenost njenih zdravstvenih i socijalnih posledica.  Šećerna bolest je najučestalija bolest današnjice. Smatra se da oko 300 miliona ljudi u svetu boluje od ove bolesti koja je u zapadnim, ekonomski razvijenim državama glavni uzrok slepila, uzrok polovine amputacija nogu i od svih osoba na dijalizi četvrtina boluje od šećerne bolesti. Neposredni uzrok smrti obolelih od šećerne bolesti je u više od polovine slučajeva bolest srca i krvnih sudova, odnosno srčani ili moždani udar.

“ Prema nekim podacima u našoj zemlji od dijabetesa boluje oko 700 000 ljudi. To je ogroman broj, jer je to 8 odsto od ukupnog stanovništva. Dijabetes je tihi ubica i predstavlja hroničnu nezaraznu bolest, koje se ispoljava povećanim nivoom  šećerom u krvi usled poremećaja lučenja insulina. Nastaje kao posledica stresa modernog društva, jer insulin reaguje na hormone stresa, nepravilnu ishranu, gojaznost, pušenje, kaže dr Nada Bojanić, specijalista opšte medicine.

Dom zdravlja Kraljevo pridružio se obeležavanju Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti i to u Savetovalištu za dijabetičare. Registrovani pacijenti ( njih oko 3 000 ) imaju priliku da provere nivo šećera u krvi, od lekara dobiju savete kako da svoju bolest drže pod kontrolom, kako da izbegnu dijabetične komplikacije, koju ishranu da koriste itd. Sa pacijentima svake srede, naizmenično, rade doktorke Nada Bojanić i Stojanka Ratković.

“ Trudimo se da u Savetovalištu pacijentima obolelim od šećerne bolesti poklonimo više vremena, skrenemo im pažnju na sve ono u čemu oni najviše greše, a to su osnovni principi zdravog načina života i ishrane, na fizičku aktivnost, na način i učestalost merenja nivoa šećera u krvi i za terapiju koju koriste. Pacijenti dolaze po nekom određenom ritmu i preporukama, rekla je dr Stojanka Ratković, specijalista opšte medicine.

Šećerna bolest je hronična i progresivna, kao i komplikacije koje se mogu sprečiti ili usporiti isključivo dobrom kontrolom (regulacijom) bolesti. Najznačajniji simptomi ove bolesti su: povišen nivo šećera u krvi, povećano izlučivanje urina noćno mokrenje, pojačan osećaj žeđi, poječan osećaj gladi, gubitak u telesnoj težini, opšta slabost i malaksalost, suva koža i sluzokoža.

Najznačajnije hronične komlikacije su promene na krvnim sudovima. Kod odraslih osoba prognoza ove bolesti može biti dobra, pogotovo ukoliko se dijabetes pojavio posle 50 godine života i ukoliko se  kontroliše.

Lečenje šećerne bolesti podrazumeva obavezno određeni režim ishrane, doziranu svakodnevnu fizičku aktivnost, a prema potrebi i u zavisnosti od tipa uključuju se  lekovi ili inzulin. Uspešne i trajne regulacije ove bolesti nema bez odgovarajućeg higijensko-dijetetskog režima (ishrane, fizičke aktivnosti i odmora). Šećerna bolest, kao uostalom i mnoge druge bolesti, traži veoma tesnu saradnju lekara, dijetetičara i bolesnika.

Pravilna ishrana, dozirana fizička aktivnost, kontrola stresa, život bez duvanskog dima poznavanje istorije obolevanja u porodici predstavljaju osnovne preduslove pre svega primarne zatim i sekundarne prevencije ove bolesti, za sada značajnije proširene u stanovništvu razvijenih, industrijalizovanih država. 01 00

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014