Kalendar zdravlja

USPEŠNO ORGANIZOVANI PREVENTIVNI PREGLEDI U GODAČICI

Svetski dan zdravlja 2018.godine obeležen je pod sloganom “ Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom: dostupna i pristupačna svima – Zdravlje za sve“

Ove godine obeležava se jubilarnih 70 godina od inicijative i prvog obeležavanja Svetskog dana zdravlja u kalendaru Svetske zdravstvene organizacije.

Dom zdravlja Kraljevo obeležio je Svetski dan zdravlja akcijom besplatnih i preventivnih pregleda odraslog stanovništva i dece sa područja Godačice, Gledića, Leševo, Drlupe i Ravanice. U akciji, u ambulanti Godačica, učestvovali su lekari opšte medicine, pedijatar, ginekolog i onkolog. kao i medicinske sestre.

„Više od 40 pacijenata odazvalo se akciji prevetivnih pregleda stanovništva 5 sela gledićkog kraja. Svi oni su imali priliku da provere nivo šećera u krvi, pritisak, dobili su savete o zdravim stilovima života, a oko dvadesetak  žena je obavilo  ginekološki, kao i pregled dojki. Naš cilj je ispunjen, budući da većina žena nije bila na ovim pregledima čak više od 10 godina. Svima je urađen PAPA test i rezultati će biti gotovi za nekoliko dana. Ovakve akcije pokazale su da opravdavaju svrhu, rekla je direktorka Doma zdravlja Kraljevo, msc.dr Mirjana Krčevinac.

Ovom akcijom najviše su zadovoljni meštani ovih sela.

„Vrlo smo zadovoljni ovom akcijom. Na vreme smo stigli da završimo sve predviđene preglede. Nije bilo gužve, ni čekanja. Bilo bi lepo ponoviti ovu akciju u narednom periodu, kazala je jedna od meštanki Tatjana Nedeljković.

Zdravstvena zaštita podrazumeva organizovanu i sveobuhvatnu delatnost društva, čiji je osnovni cilj ostvarenje najvišeg mogućeg nivoa očuvanja zdravlja građana. Ovakve i slične akcije jesu samo neke od mera za očuvanje i unapređenje zdravlja građana, sprečavanje, suzbijanje i rano otkrivanje bolesti i njihovo blagovremeno i efikasno lečenje.01

06 05 04 03 02

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014