Kalendar zdravlja

VI KONGRES UUMSZTRS TARA 15.-19.11.2023.

U hotelu „Omorika“ na Tari održan je VI Kongres Unije udruženja medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Republike Srbije, učstvovalo je  270  medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara  iz Srbije,  kantona Sarajevo , distrikt Brčko i Crne Gore.

Imali smo priliku da se profesionalno iskažemo i afirmišemo, obnovimo stečena i inoviramo znanja i veštine od značaja za profesionalno učestvovanje u pružanju zdravstvenih usluga našim korisnicima i proširimo profesionalne kontakte

Kongres nam je dao mogućnost da kroz plenarna predavanja, usmene i poster prezentacije stručnih radova učimood drugih, da iznošenjem dobrih primera stručne prakse iz svojih Ustanova učimo druge, da promovišemo profesiju, zdravstvene ustanove iz kojih dolazimo, sebe lično, da se družimo i pošaljemo poruku da udruženi, zajedno, možemo premostiti mnoge prepreke profesionalnog napretka.

Na ovogodišnjem kongresu je organizovana tribina na temu:

 OBRAZOVANJEM DO ZVANJA – ZVANJE I STATUS U STRUČNOJ PRAKSI,

U okviru tribine smo govorili o razvoju srednjeg i  visokog obrazovanja medicinskih sestara u Srbiji i izazovima koje donosi nov način obrazovanja i prekvalifikacija u okviru srednjošklskog obrazovanja.

Istaknut je problem dužine školovanja prekvalifikanata u srednjim školama.

Prednostmai i olakšicama Visokoškolskog stručnog obrazovanja u privatnim školama i  uticaju obrazovanja na formiranje profesionalnog identiteta medicinskih sestara.

Organizovana su dva okrugla stola na teme:

 • Ø  Timski pristup u sprovođenju inovativnog lečenja karcinoma dojke
 • Ø  Maligni melanom, inovativna terapija i specifičnosti zdravstvene nege
 • Na osnovu izloženih činjenica, diskusije i predloga, došli smo  do zaključka u okviru prvog okruglog stola:
 • Ø  Ciljana terapija karcinoma dojke spada u inovativne tehnike lečenja koja čini osnov moderne onkologije koji pacijentima omogućava produžetak i značajno poboljšanje kvaliteta života, a medicinskim sestrama postavlja zadatak sticanja i primene novih znanja.
 • Ø  Multidisciplinarni tim za lečenje i negu pacijenata sa karcinomom dojke, na inovativnoj terapiji postao je osnova svakog razvijenog sistema..

Zaključci drugog okruglog stola:

 • Ø  Maligni melanom kao maligni tumor melanocita i pigmentnih mladeža predstavlja bolest koja se može prevenirati.
 • Ø  Bez invazivnih dijagnostičkih procedura može se lako dijagnostikovati, uz poštovanje i eliminaciju faktora rizika, edukaciju zdravstvenih radnika i informisanost široke populacije, može se sprečiti ili bar otkriti u ranom stadijumu.
 • Ø  Ukoliko se bolest manifestuje postoje različiti vidovi lečenja u zavisnosti od stadijuma bolesti.
 • Ø  Kao primat u lečenju metatstaskih melanoma predstavlja imuno i target terapija koja pacijentu omogućava „život bez bola“

Predavači su  nam i ovoga puta pružili priliku da se upoznamo sa inovativnim vidovima lečenja u onkologiji i mogućnosti da istaknemo značaj timskog pristupa u procesu dijagnostike, lečenja i sprovođenja zdravstvene nege.

Udruženje medicinskih sestara ,babica i zdravstvenih tehničara  ZC „Studenica“se predstavilo sa jednom poster prezentacijom i dvanest usmenih prezentacija. Prikazani radovi su bili istraživački sa primerima iz prakse .

Nagrađeno je 7 radova od toga su 2 rada iz Kraljeva.

Nagrađeni autori su:

USMENA PREZENTACIJA

 • Ø  MERE PRISILE I FIZIČKOG SPUTAVANJA U PSIHIJATRIJI I PRAVA PACIJENATA – Suzana Gajović, OB „Studenica „ Kraljevo.
 • Ø  ZBRINJAVANJE PACIJENTA NAKON POVREDE NASTALE POLJOPRIVREDNOM MAŠINOM – Brankica Baltić, DZ Kraljevo.

Do novih susreta i novih uspeha srdačno vaše sestre UMSZT ZC“Studenica“ Kraljevo

                                                                 Predsednik UMSZT ZC“Studenica“Kraljevo

                                                                                                       Marija Mijajlović

IMG-03c116e85323601c0e8560e900bade81-V IMG-72e42eee87111985865ba96cb448a36f-V IMG-7973feeadec0b9524f1747f6d0b7f072-V IMG-f6b7b2d108820fda0783e90801191f89-V IMG-9ce7132479f86b3981f8f0edcfd523e5-V IMG-e14b2079ce749486458b15cddadeb804-V IMG-9409f95fc3fbf7ec7e37ee020ae4e49f-V

Dom Zdravlja Kraljevo © 2020