Kalendar zdravlja

Za domove zdravlja širom Srbije, pa i za Dom zdravlja Kraljevo, Ministarstvo obezbedilo 2,3 miliona evra

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar uručio je u petak, 29.11. 2019.godine, ugovore o finansiranju i realizaciji projekata  usmerenih na unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za 83 doma zdravlja, ukupne vrednosti 270.000.000 dinara odnosno 2,3 miliona evra. Među njima je i Dom zdravlja Kraljevo.

Uručujući direktorima domova zdravlja ugovore o bespovratnim finansijskim sredstvima, ministar dr Zlatibor Lončar istakao je da je čvrsto opredeljenje ministarstva zdravlja da se kvalitet zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dodatno unapredi.

Obilazio sam čitave ove godine domove zdravlja širom naše zemlje, u mestima gde nikada ni jedan ministar zdravlja nije bio, jer nam je namera bila da i kroz direktan razgovor sa zaposlenima i pacijentima ovih ustanova uradimo analizu funkcionisanja ovih zdravstvenih ustanova, njihovih kadrova, korišćenja postojećih prostornih kapaciteta i potencijala medicinske i druge opreme, pre nego što pređu pod nadležnost ministarstva, od 1.januara. I sada znamo konkretno i precizno šta svakom domu zdravlja u Srbiji nedostaje, šta treba da se uradi, šta da se renovira, ili nabavi od opreme. I sve ćemo to da rešimo, jer imamo sredstva i imamo znanja. A ovi grantovi su samo prvi korak u tom pravcu, u cilju podizanja kvaliteta usluga domova zdravlja. Ali budite sigurni, da ćemo, sa druge strane, uvek insistirati na odgovornom upravljanju domovima zdravlja, na domaćinskom i profesionalnom poslovanju, na trudu i posvećenosti, i nećemo tolerisati nerad, neaktivnost i neangažovanost. Stoga još jednom čestitam svima koji su danas dobili značajna finansijska sredstva, i pozivam ih da odmah krenu u realizaciju projekta za koje su dobili grantove. A ja ću nastaviti da obilazim domove zdravlja i druge zdravstvene ustanove naše zemlje i u narednom periodu, i nastavićemo da ulažemo u ove zdravstvene ustanove, nastavićemo da u njima zapošljavamo mlade lekare, da im omogućavamo specijalizacije, jer želimo da u svakom delu Srbije, u svakom domu zdravlja građanima bude dostupna kvalitetna i efikasna zdravstvena usluga“ rekao je ministar zdravlja.

Msc. dr Mirjana Krčevinac, direktorka Doma zdravlja Kraljevo,  jednog od dobitnika grantova, zahvalila se ministru zdravlja i istakla da je ovo još jedan u nizu uspeha Doma zdravlja Kraljevo,  s obzirom da je u oštroj konkurenciji od 160 domova zdravlja koji su učestovali na konkursu, izabrano 80 ustanova čiji su projekti bili najbolji.

„Naziv  našeg projekta je „Povećanja obuhvata skriningom osoba u riziku od nastajanja kardiovaskularnih bolesti“ koji ima za cilj da podstaknemo, motivišemo i obavimo skrining za deo stanovništva koje je u najvećem riziku, a nerado se odaziva na lekarske pozive tj. najređe dolaze kod lekara. Kako za sada nismo zadovoljni obuhvatom od 2,4

odsto u 2018.godini, a u ukupnoj populaciji stanovništva u ovom riziku, cilj nam je da kroz projekat, koji će trajati 12 meseci, obuhvatimo 21 odsto ciljane populacije. Zato će se  u projektu realizovati snažna medijska kampanja koja za cilj ima da mobiliše stanovništvo na ovu vrstu prvenetivnih pregleda kao i da ih još jednom upozna sa rizicima od nastajanja kardiovaskularnih bolesti. Projekat će omogućiti nabavku nove informatičke opreme za naš dom zdravlja, zatim izradu softvera koji će omogućiti lakšu evidenciju i analizu podataka za građane obuhvaćene skriningom, kao i medicinsku opremu,“ rekla je dr Krčevinac.

Finansijska sredstva i podrška sprovođenju programa grantova za projekte usmerene na unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti obezbeđeni su u okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“ Ministarstva zdravlja i Svetske banke.

Domovi zdravlja su pozvani da podnesu svoje predloge projekata putem javnog konkursa. Evaluaciju projekata sprovela je Komisija za implementaciju grantova Ministarstva zdravlja. Shodno odluci ministra zdravlja, zasnovanoj na zaključku Komisije, grantovi za unapređenje kvaliteta primarne zdravstvene zaštite su dodeljeni za realizaciju ukupno 91 projekta u 83 doma zdravlja.

Finansijska pomoć omogućiće domovima zdravlja i da osnaže sopstvene kapacitete za javne edukativne kampanje za stanovništvo i zdravstveno promotivne aktivnosti, kao i da nabave dodatni materijal i pribor potreban za pružanje zdravstvenih usluga, stručnu literaturu i drugo, kako bi na što bolji način odgovorili potrebama svojih korisnika i bili osposobljeni da pružaju bolje ciljane, delotvornije i kvalitetnije usluge.

img_240

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014