Kalendar zdravlja

VAŽNO OBAVEŠTENJE!!!

RADNO VREME COVID RESPIRATORNO TRIJAŽNE AMBULANTE


Od ponedeljka, 25.1.2021.godine novo radno vreme COVID respiratorno trijažne ambulante je od 9 do 17 časova svakoga dana.


PROMENA RADNOG VREMENA U SLUŽBAMA DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO


U Domu zdravlja Kraljevo od sutra, 12. maja 2020.godine važi novo radno vreme. Sve službe vraćaju se na režim rada od pre uvođenja vanrednog stanja, a to znači da će sve službe koje rade u 2 smene raditi od 7 do 13.30 časova i od 13.30 do 20 časova. Služba hitne medicinske pomoći radi uobičajeno 24 časa.
Novo rado vreme važi i za Kovid ambulantu koja će, takođe od sutra, raditi od 9 do 17 časova.


RADNO VREME DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO ZA VREME VASKRŠNJIH PRAZNIKA


Dom zdravlja Kraljevo obaveštava da će tokom vaskršnjih praznika Služba za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, Služba za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske dece i Služba stomatološke zdravstvene zaštite raditi od 7.00 do 18 časova.
Od 7 do 13 časova radiće ambulante Mataruška Banja, Ribnica, Ženeva i Ušće, kao i Služba za zdravstvenu zaštitu žena i Služba kućnog lečenja i nege.
Služba za hitnu medicinsku pomoć radi uobičajeno.

Rad trijažne ambulante ( KOVID ambulanta) za respiratorna i febrilna stanja, koja se nalazi u zgradi Medicine rada, je nepromenjen: od 7 do 22 časa.

Brojevi telefona KOL CENTRA Doma zdravlja Kraljevo za odraslo stanovištvo su: 301-672 od 7 do 18 časova i 060/568 29 00 od 18 do 7 časova.

Brojevi telefona KOL CENTRA za decu predškolskog i školskog uzrasta su: 301-578 od 7 do 18 časova i 060/576 22 57 od 18 do 7 časova.


OD DANAS 31.03.2020. 24-ČASOVNO DEŽURSTVO U RESPIRATORNOJ AMBULANTI DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO


Odrasli pacijenti sa povišenom temperaturom, sa ili bez simptoma suvog kašlja ili nedostatka vazduha, javljaće se na pregled u ambulantu "Centar", ulica Cara Lazara 63, bez obzira na izabranog lekara. Ambulanta je otvorena radi suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID 19 i zaštite stanovništva od ove bolesti.

Radno vreme ambulante je 24 časa.

Brojevi telefona su:
036/301-707
060/5762280
060/5762281
060/5762282


OBAVEŠTENJE IZ SLUŽBE KUĆNOG LEČENJA I NEGE


Za izdavanje potvrde o kretanju lica koja neguju nepokretne pacijente 2 puta dnevno, za period zabrane kretanja od 17 do 19 časova, potrebno je javiti se načelniku Službe za kućno lečenje i negu Doma zdravlja Kraljevo, dr Miroslavu Daničiću, na telefon 301-776 ili u prostorijama ove službe i to u periodu od 12.30 do 13.30 časova.
Potrebni su sledeći podaci:
ime, prezime, matični broj i tačna adresa pacijenta
ime, prezime, matični broj, kontakt telefon i adresa negovatelja.


Obaveštenje za roditelje


PEDIJATRI DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO, PORED REDOVNOG RADA, DEŽURAĆE U SVOJIM PROSTORIJAMA SVAKOGA DANA OD 18 DO 22 ČASA.


ZDRAVA ISHRANA JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH FAKTORA U LEČENJU DIJABETESA

Svake godine 14.novembra obeležava se Međunarodni dan borbe protiv šećerne bolesti.  Ove godine zbog pandemije virusa Korona, a iz bezbednosnih razloga, tek za nekoliko pacijenata obolelih od dijabetesa, lekari Savetovališta za dijabetičare Doma zdravlja Kraljevo organizovali su edukativno predavanje o ishrani i lečenju šećerne bolesti. Predavanje su održale doktorke koje rade u ovom savetovalištu: dr Nada Bojanić i dr Stojanka Ratković, specijalisti opšte medicine.

„Cilj nam je da istaknemo ogroman značaj prevencije ovog oboljenja, jer je svakog dana sve veći broj obolelih od dijabetesa. Možemo čak da govorimo o epidemiji šećerne bolesti u svetu, pa i kod nas. U svetu je oko 450 miliona obolelih od šećerne bolesti, dok je kod nas taj broj oko 750 hiljada i to je  broj registrovanih dijabetičara. Nažalost, taj broj je mnogo veći jer uvek na jednog registrovanog dolazi još jedan neregristrovani. Naš cilj je da na vreme otkrijemo bolest, da bismo pravilno lečili pacijenta,a time sprečavamo  nastanak komplikacija koje dijabetes sa sobom nosi,“ rekla je dr Nada Bojanić.

Dijabetes je veoma podmukla bolest i najčešeće su komplikacije na velikim i malim krvnim sudovima. Reč je o hroničnoj bolesti, pa je zato važno da pacijenti znaju da nema izlečenja, ali se zato može držati pod kontrolom.

„Ukoliko se dijabetes pravilno leči, ukoliko se pacijenti pridržavaju terapije, ishrane, ako  telesnu težinu drže  pod kontrolom, kao i glikemiju i sve  ostale faktore rizika koji utiču na kardiovaskularni sistem i  na naše celokupno zdravlje, takvi pacijenti mogu da dožive duboku starost, da se bave profesionalnim aktivnostima, a žene mogu da postanu majke što je veoma važno“, ističe dr Bojanić.

U Savetovalištu za dijabetes Doma zdravlja Kraljevo registrovano je oko 2 500 pacijenata.

sl sl2 sl5

Dom Zdravlja Kraljevo © 2020