Kalendar zdravlja

OKRUGLIM STOLOM ZAVRŠEN PROJEKAT SAVETODAVNO EDUKATIVNE KAMPANJE DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO

Projekat „Povećanja dostupnosti savetovališta za mlade“, Doma zdravlja Kraljevo i grada Kraljeva odnosno Kancelarije za mlade, kao i partnerskih opština – Raška i Vrnjačka Banja, završen je juče okruglim stolom u Gradskoj upravi grada Kraljeva. Okrugli sto okupio je sve učesnike projekta, kao i predstavnike relevantnih institucija, organizacija i škola na teritoriji Raškog okruga.

Ovo je jedan mali projekat po finansijskom sadržaju i vremenu trajanja, rekla je direktorka Doma zdravlja Kraljevo, msc.dr Mirjana Krčevinac, predstavljajući projekat i dodala:

„Ipak, projekat je veoma značajan, jer iskustvo koje Dom zdravlja Kraljevo i Savetovalište za mlade imaju u edukaciji mladih da održe, očuvaju i unaprede svoje zdravlje kako bi se pripremili za budući život je nemerljivo. Želimo da prenesemo znanje i iskustvo partnerskim gradovima Raški i Vrnjačkoj Banji. Okruglim stolom izveli smo zaključke šta je to što lokalna zajednica i lokalna samouprava  treba u budućnosti da urade kako bismo još više unapredili zdravlje mladih. S tim ciljem i sa tom vizijom idemo u budući rad ovakvih institucija, kao što su savetovališta za mlade i primarna zdravstvena zaštita.“

Predstavljajući Savetovalište za mlade Doma zdravlja Kraljevo, dr Krčevinac je rekla da je od osnivanja ( 2005.godine) do danas, 35 000 mladih sa teritorije grada Kraljeva prošlo kroz različite vidove edukacije, individualnih razgovora, kreativnih radionica tribina i predavanja. Sa mladima radi stručni tim na čelu sa pedijatrom, ginekologom, psihologom, socijalnim radnikom i višom medicinskom sestrom.

Kao ravnopravni učesnik projekta predstavio se i Zavod za javno zdravlje, pa je o rizicima za nastanak i zapšiti od HIV govorila dr Verica Đukić, epidemiolog.

Okruglom stolu prethodile su 3 radionice ( u Kraljevu, Raški i Vrnjačkoj Banji) na kojima su učestvovali srednjoškolci iz ova tri grada odnosno optšina. Obuhvaćene su teme o zaštiti i unapređenju reproduktivnog zdravlja mladih, zaštiti od HIV, pušenju i agresiji kod adolescenata. Predavači su bili dr Miloš Gostiljac, pedijatar, prim.dr Tamara Anđelković, ginekolog, dr Slađana Brajić Milošević, vms Jasna Dragojlović i dr Verica Đukić iz Zavoda za javno zdravlje kao partnerskog učesnika u projektu.

Učesnike projekta i goste okruglog stola pozdravio je i gradonačelnik Kraljeva, dr Predrag Terzić, dajući punu podršku ovom projektu, uz obećanje da će grad Kraljevo nastaviti da unapređuje mere populacione politike koje se odnose na očuvanje zdravlja mladih.

06 07 08 09 00 01 02 03 04 05

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014