Kalendar zdravlja

TRUDNOĆA I LETO

Savetovalište za trudnice postoji dugi niz godina u sastavu Službe za zdravstvenu zaštitu žena. Pored uobičajenih postupaka i mera u smislu praćenja trudnoće, a koje se sprovode prema za to postojećim protokolima, u našem Savetovalištu se trudnice mogu informisati o svemu što ih zanima. Ono što  zanima naše trudnice su pitanja vezano za životne navike i promene koje se u organizmu žene dešavaju tokom trudnoće. Neka od najčešćih pitanja su:

KAKVA SE ISHRANA PREPORUČUJE TRUDNICAMA?

Ishrana u trudnoći treba da bude: kvalitetna, raznovrsna i izbalansirana. Trudnica treba da uzima:- mleko i mlečne proizvode,

– jaja, ribe, nemasno meso,

– mnogo voća i povrća

– žitarice,

– sveže sokove,

– lako svarljivu hranu  i to više puta u količinski manjim obrocima.

Treba ograničiti unos hleba, testenina, slatkih jela i krompira.

ŠTA JE TO ŠTO TRUDNICE TREBA DA IZBEGAVAJU U ISHRANI INAČE, A POSEBNO U OVIM LETNJIM MESECIMA ?

Trudnice ne treba da jedu:- jako slano i ljuto,

– sirova i slabo kuvana jaja kao i hranu koja sadrži nekuvana jaja,

– kuvanu hranu koja je stajala duže vreme,

– prženu hranu, masno, nedovoljno kuvano i pečeno meso.

Važno je da unose dovoljne količine tečnosti, ali treba biti obazriv kod upotrebe gaziranih kao i negaziranih mineralnih voda koje su obogaćene Na, K i Mg.

Trudnicama se ne savetuje upotreba alkohola, jer on u trudnoći povećava opasnost od : – spontanog pobačaja,

– prevremenog porođaja,

– komplikacija tokom porođaja,

– male telesne težine deteta na porođaju,

-oštećenja vida deteta (deca žena koje su u trudnoći konzumirale alkohol imaju tri puta veći rizik da će imati slabiji vid).

Što se konzumiranja kafe tiče ne preporučuje se  unos više od 250 mg do 500 mg kofeina dnevno što bi odgovaralo jednoj šoljici  kafe  u toku dana. Takođe, preporuka bi bila i da ne piju istovremeno čaj, koka kolu i jedu čokoladu, namirnice koje sve u sebi sadrže kofein,  jer mogu da se jave blaži simptomi delovanja kofeina kao što su nesanica, nemir, razdražljivost ili preznojavanje.

Pušenje  svakako treba izbegavati tokom trudnoće. Naime, ugljenmonoksid iz dima cigarete se vezuje za hemoglobin u plućima trudnice pušača i stvara karboksihemoglobin koji više ne može da prenosi kiseonik, čime gubi svoj osnovni smisao. Takođe, on prolazi kroz posteljicu čime je ugrožena funkcija posteljičnog krvotoka,  pa plod ne dobija dovoljnu količinu kiseonika. Stoga su kod trudnica pušača češće komplikacije u trudnoći i pri porođaju, tj. češći su spontani pobačaji i oštećenja posteljice. Deca se rađaju smanjene telesne težine za  250 gr do 300 gr.

KOJE BI TO BILE MERE PREVENCIJE ZA NASTANAK PROŠIRENIH VENA U TRUDNOĆI?

Trudnicama se savetuje da izbegavaju dugotrajno stajanje. Takođe, preporučuju se češće dnevne pauze uz odmaranje u sedećem položaju ili šetajući. Ali, ne treba dugo ni sedeti i to nikako sa prekrštenim nogama. U toku dana treba praktikovati češće dnevne odmore sa nogama podignutim iznad nivoa srca.

DA LI I ZAŠTO SE JAVLJAJU NESVESTICE U TRUDNOĆI ?

Nesvestice u trudnoći su najčešće vaskularnog porekla, te se trudnicama savetuje da polako prelaze iz sedećeg ili ležećeg položaja u stojeći stav, a nikako naglo. Takođe, nesvestice mogu biti i posledica pada glikemije tj. nivoa šećera u krvi i one se javljaju najčešće  nekoliko časova posle obroka. Da bi se to izbeglo treba praktikovati češče, količinski manje obroke, a izbegavati zamaranje i dugotrajno pešačenje.

HIGIJENA U TRUDNOĆI ?

Podrazumeva se da svaka žena, a trudnice posebno, treba da paze na spoljni izgled i čistoću tela. Preporučuje se udobna odeća, komotna i po mogućstvu od prirodnih materijala.  Obuća takođe treba da bude udobna i od prirodnih materijala, sa potpeticom od 3 do 5 cm.

Trudnica treba da bude svakodnevno na svežem vazduhu i u tom smislu se preporučuje svakodnevna umerena šetnja, najbolje u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima. Svakako, zbog ove situacije, treba izbegavati  veća okupljanja i obavezno poštovati sve preporučene protivepidemijske mere.

Takođe, ne smemo zaboraviti i neophodnost kvalitetnog sna i to najmanje osam sati u svežoj i zamračenoj prostoriji.  I ,naravno, kao i svima nama i trudnicama je važna “duševna higijena”.

ČESTO SE TRUDNICE ŽALE DA PRIMEĆUJU PROMENE NA KOŽI?

U trudnoći je uobičajena pojava hiperpigmentacija na koži.  Najčešće se pojavljuju mrlje na čelu, nosu i obrazima, a postojeće pege i mladeži potamne i postanu uočljiviji. Takođe se mogu pojaviti  i strije. Većina promena je reverzibilnog karaktera tj. povlače se postepeno nakon porođaja.

LETO JE SEZONA GODIŠNJIH ODMORA I PUTOVANJA, DA LI TRUDNICE SMEJU DA PUTUJU ?

Putovanje je dozvoljeno do pred kraj trudnoće uz obaveznu prethodnu konsultaciju sa ginekologom koji vodi trudnoću. Preporučuju se mesta sa blažom klimom i ne udaljene destinacije. Ukoliko putujete autom dobro bi bilo da se na svaka dva do tri sata napravi pauza od nekih petnaestak minuta kako bi trudnica mogla malo da prošeta. Putovanje avionom je dozvoljeno do sedmog meseca trudnoće. A putovanje motorom se nikako ne preporučuje.

Trudnicama se savetuje da izbegavaju sunčanje te da vreme provode više u hladovini zaštićene od direktnog dejstva sunčevih zraka. Takođe, plivanje je dozvoljeno, naravno uz prethodnu konsultaciju sa ginekologom, i to samo u onoj meri koliko je potreno da se trudnica osveži i razonodi.

DA LI TRUDNICE SMEJU DA KORISTE LEKOVE ?

Sa lekovima treba biti veoma oprezan i upotrebljavati ih samo nakon konsultacije sa ginekologom. U principu trudnicama se savetuje da izbegavaju lekove osim ukoliko to nije predložio ginekolog.

ŠTA  JOŠ TREBA IZBEGAVATI U TRUDNOĆI ?

Svakako da treba izbegavati : – naporne vežbe,

– podizanje teških stvari,

– vrele kupke,

– saune,

– sportove sa dosta ličnih kontakata,

– ležanje na leđima duže vreme,

– i naravno lekove i hemikalije.

Čestitam jubilarni 500 ti broj uz potsećanje da smo tokom proteklih godina razgovarali o različtim temama iz oblasti ginekologije: od zaštite, očuvanja i unapređenja reproduktivnog zdravlja mladih, zaštite od polno prenosivih infekcija, metodama kontracepcije, Savetovalištu za mlade, prvom ginekološkom pregledu, trudnoći, ali i o prevenciji i ranom otkrivanju raka grlića materice.  Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo u značajnoj meri uticali na naše sugrađanke u smislu formiranje zdravih stilova života i razvijanja lične odgovornosti za očuvanje sopstvenog zdravlja.

 

 

Načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena

Prim  dr Tamara Anđelković,

specijalista ginekologije i akušerstva,citolog

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE!!!

RADNO VREME COVID RESPIRATORNO TRIJAŽNE AMBULANTE


Od ponedeljka, 25.1.2021.godine novo radno vreme COVID respiratorno trijažne ambulante je od 9 do 17 časova svakoga dana.


PROMENA RADNOG VREMENA U SLUŽBAMA DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO


U Domu zdravlja Kraljevo od sutra, 12. maja 2020.godine važi novo radno vreme. Sve službe vraćaju se na režim rada od pre uvođenja vanrednog stanja, a to znači da će sve službe koje rade u 2 smene raditi od 7 do 13.30 časova i od 13.30 do 20 časova. Služba hitne medicinske pomoći radi uobičajeno 24 časa.
Novo rado vreme važi i za Kovid ambulantu koja će, takođe od sutra, raditi od 9 do 17 časova.


RADNO VREME DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO ZA VREME VASKRŠNJIH PRAZNIKA


Dom zdravlja Kraljevo obaveštava da će tokom vaskršnjih praznika Služba za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, Služba za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske dece i Služba stomatološke zdravstvene zaštite raditi od 7.00 do 18 časova.
Od 7 do 13 časova radiće ambulante Mataruška Banja, Ribnica, Ženeva i Ušće, kao i Služba za zdravstvenu zaštitu žena i Služba kućnog lečenja i nege.
Služba za hitnu medicinsku pomoć radi uobičajeno.

Rad trijažne ambulante ( KOVID ambulanta) za respiratorna i febrilna stanja, koja se nalazi u zgradi Medicine rada, je nepromenjen: od 7 do 22 časa.

Brojevi telefona KOL CENTRA Doma zdravlja Kraljevo za odraslo stanovištvo su: 301-672 od 7 do 18 časova i 060/568 29 00 od 18 do 7 časova.

Brojevi telefona KOL CENTRA za decu predškolskog i školskog uzrasta su: 301-578 od 7 do 18 časova i 060/576 22 57 od 18 do 7 časova.


OD DANAS 31.03.2020. 24-ČASOVNO DEŽURSTVO U RESPIRATORNOJ AMBULANTI DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO


Odrasli pacijenti sa povišenom temperaturom, sa ili bez simptoma suvog kašlja ili nedostatka vazduha, javljaće se na pregled u ambulantu "Centar", ulica Cara Lazara 63, bez obzira na izabranog lekara. Ambulanta je otvorena radi suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID 19 i zaštite stanovništva od ove bolesti.

Radno vreme ambulante je 24 časa.

Brojevi telefona su:
036/301-707
060/5762280
060/5762281
060/5762282


OBAVEŠTENJE IZ SLUŽBE KUĆNOG LEČENJA I NEGE


Za izdavanje potvrde o kretanju lica koja neguju nepokretne pacijente 2 puta dnevno, za period zabrane kretanja od 17 do 19 časova, potrebno je javiti se načelniku Službe za kućno lečenje i negu Doma zdravlja Kraljevo, dr Miroslavu Daničiću, na telefon 301-776 ili u prostorijama ove službe i to u periodu od 12.30 do 13.30 časova.
Potrebni su sledeći podaci:
ime, prezime, matični broj i tačna adresa pacijenta
ime, prezime, matični broj, kontakt telefon i adresa negovatelja.


Obaveštenje za roditelje


PEDIJATRI DOMA ZDRAVLJA KRALJEVO, PORED REDOVNOG RADA, DEŽURAĆE U SVOJIM PROSTORIJAMA SVAKOGA DANA OD 18 DO 22 ČASA.


Dom Zdravlja Kraljevo © 2020