Kalendar zdravlja

USPEŠNA 2019.GODINA ZA DOM ZDRAVLJA KRALJEVO

Kraj godine je uvek prava prilika za sumiranje rezultata rada u godini koja je na izmaku. Tako je i u Domu zdravlja Kraljevo priređen tradicionalni prednovogodišnji koktel na kojem se okupio deo zaposlenih ( načelnici, glavne sestre, načelnici i šefovi nemedicinskog sektora, predsednici reprezentativnih sindikata, predsednica kraljevačke podružnce SLD), ali i gradonačelnik grada Kraljeva, dr Predrag Terzić, članovi Upravnog i Nadzornog odbora u ustanovi. Prigodnim rečima obratila se direktorka Doma zdravlja Kraljevo, msc.dr Mirjana Krčevinac, isatakvši da je 2019.godina bila više nego uspešna za Dom zdravlja:

„Izuzetan je uspeh kada je bilans na kraju godine pozitivan, što znači da smo poslovali bez gubitaka, a to sve govori u prilog činjenici da je Dom zdravlja ustanova koja beleži samo dobre rezultate i da smo po tome prepoznatljivi i van Kraljeva“.

U toku kalendarske 2019.godine odvijale su se brojne aktivnosti na polju unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite, usavršavanja kadra, zdravstvene prosvećenosti stanovništva itd.

„Obeležili smo gotovo sve važne datume u kalendaru Svetske zdravstvene organizacije:  „Evropska nedelja prevencije raka grlića materice“, „Mesec borbe protiv malignih bolesti“, „Nedelju zdravlja usta i zuba“, „Mesec zdrave hrane“,  Svetski dan srca, Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS, Nacionalu nedelju dojenja i tako dalje. Učestvovali smo u akciji besplatnih preventivnih pregleda pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a neke smo sami organizovali van ustanove u cilju bolje dostupnosti zdravstvenih usluga našim sugrađanima“, dodala je dr Krčevinac.

Dom zdravlja Kraljevo, na predlog više udruženja, na Kraljevdan dobio diplomu zaslužne ustanove za 2019.godinu i to je ono zbog čega smo veoma ponosni, istakla je direktorka Krčevinac. Možda i najznačajnji događaj u ovoj godini je donacija koju je Dom zdravlja Kraljevo dobio od čuvenog srpskog dobrotvora Milomira Glavčića. Naime, gospodin Glavčić donirao je 35 500 evra za kupovinu novog sanitetskog vozila za Službu hitne medicinske pomoći.

„Početkom godine je  najavljena, a u maju počela rekonstrukcija ambulante Ribnica. Sredstva od 40 miliona dinara obezbedila je Evropska investiciona banka. Oko 9 000 kartona, kompletan inventar i medicinsku opremu izmestili smo u zgradu Medicine rada, koja za pacijente sa područja Ribnice i okoline radi neometano svakog radnog dana od 7 do 20 časova, kao i vikendom pre podne. Budući da su radovi završeni, očekujemo uskoro i useljenje u novu ambulantu u kojoj će raditi i pedijatar, jer na području MZ Ribnica živi veliki broj dece predškolskog i školskog uzrasta. Takođe smo, sredstvima iz budžeta grada Kraljeva, opredeljena za primarnu zdravstvenu zaštitu, kupili dva nova vozila „Dacia sandero“ i „Dacia doker“, ukupne vrednosti  2,4 miliona dinara. Pred kraj godine Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar uručio je ugovore o finansiranju i realizaciji projekata  usmerenih na unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za 83 doma zdravlja, ukupne vrednosti 270.000.000 dinara odnosno 2,3 miliona evra. Među njima je i Dom zdravlja Kraljevo. „Naziv  našeg projekta je „Povećanja obuhvata skriningom osoba u riziku od nastajanja kardiovaskularnih bolesti“ koji ima za cilj da podstaknemo, motivišemo i obavimo skrining za deo stanovništva koje je u najvećem riziku, a nerado se odaziva na lekarske pozive tj. najređe dolaze kod lekara,“ istakla je dr Krčevinac.

I ove godine u oktobru počela je vakcinacija protiv gripa. Zbog velikog interesovanja sugrađana, svih 4 000 doza opredeljenih za Dom zdravlja Kraljevo potrošeno je u kratkom roku. Nakon otvaranja civilnog aerodroma „Morava“ u Lađevcima, u danima kada su letovi, angažovane su ekipe Službe hitne medicinske pomoći koje pružaju medicisnku podršku. Važno je napomenuti i to da je u Službi za zdravstvenu zašititu dece predškolskog i školskog uzrasta uvedena nova zdravstvena usluga – ultrazvučni pregled kukova kod novorođenčadi.  I ove godine među 100 najboljih diplomaca medicinskog fakulteta u Srbiji je i doktorka iz Kraljeva, koja je radni  odnos na određeno zasnovala u Domu zdravlja Kraljevo, budući da naša ustanova prepoznaje kvalitetan kadar i daje priliku najboljim diplomcima da ovde zasnuju radni odnos.

Svake godine Dom zdravlja Kraljevo nagradi i pohvali zaposlene koji su dali doprinos i uložili veće napore od uobičajenih, a koji su doveli do unapređenja rada Doma zdravlja i njegove promocije. Ove godine to je dr Snežana Knežević, specijalista opše medicine koja je na svetskom skupu lekara opšte medicine „WONCA“ proglašena za pobednicu za evropski region.

Ovaj skup bio je prilika da  Dom zdravlja uruči Milomiru Glavčiću zahvalnicu za humanost i čovečnost, koju je u njegovo ime primio bliski rođak, Goran Glavčić.

Planovi za narednu godinu koji se odnose na Dom zdravlja Kraljevo odvijaće se u zavisnosti od okolnosti, budući da naredne godine predstoji ponovno spajanje u Zdravstveni centar.

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

Dom Zdravlja Kraljevo © 2020