Календар здравља

Оставите пушење у 5 корака

  1. Одредите датум када ћете оставити пушење и држите се њега. Водите рачуна о томе да тај датум не буде сувише далеко како за то време не бисте изгубили мотивацију за остављање пушења.
  2. Будите што више заузети како бисте имали што мање времена да мислите на цигарете. Уклоните из свог окружења све пепељаре, упаљаче и цигарете.
  3. Пијте што више течности- воде, благих чајева, цеђених сокова. Млака вода смањује жељу за цигаретом. Будите физички активни. Шетајте уместо да се возите колима или аутобусом. Идите пешке уместо да се возите лифтом.
  4. Водите рачуна о исхрани. Избегавајте масну храну и грицкалице. Изаберите барено пилеће месо или рибу уместо похованог или прженог свињског меса. Ако не можете без грицкалица, идеалне су јабуке, пресне шаргарепе, купус. Пронађите укус који Вам највише прија!
  5. Промените свакодневну рутину. Покушајте да промените продавницу у којој сте до сада куповали цигарете. У првих неколико дана избегавајте места на којима се сакупљају пушачи. Пронађите неки нови хоби или се вратите старим, заборављеним навикама. Изненадите себе!

САВЕТ ПЛУС Изненадите себе. Мислите позитивно. Некада одвикавање може да буде праћено непријатним тегобама, али је то знак да се организам опоравља од штетног утицаја цигарета по Ваше здравље. Уколико се јаве нервоза, снажна жеља за цигаретом, лоша концентрација, не брините, након пар недеља ове тегобе ће се повући. Немојте да добра или лоша ситуација буду изговор за «само једну» цигарету. Од «само једне» цигарете дневног броја цигарета који сте некада пушили пут је врло кратак.

Све у свему, корачајте малим корацима. У првим данима одвикавања сваки сат без цигарете, а после сваки дан, сматрајте својом великом победом над овом озбиљном зависношћу!

Dom Zdravlja Kraljevo © 2020