Календар здравља

ДОМ ЗДРАВЉА КРАЉЕВО ТРИБИНОМ ОБЕЛЕЖИО ЕВРОПСКУ НЕДЕЉУ ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

У препуној Свечаној сали у Градској управи одржана је трибина поводом Европске недеље превенције рака грлића материце, коју је организовао Дом здравља Краљево. Публика, коју су углавном чиниле наше суграђанке, имала је прилику да чује веома корисно предавање прим.др Тамаре Анђелковић, специјалисте гинекологије и акушерства о раку грлића материце, злоћудној болести која, ако се на време открије, може да буде у потпуности излечена.

Рак грлића материце, дуже од деценије, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији. У нашој земљи 2015. године регистроване су 1.095 новооболеле жене од рака грлића материце, док 424 жена изгуби живот од ове врсте рака, за коју са сигурношћу знамо да припада групи најпревентабилнијих. Када је реч о оболевању од рака грлића материце, Србија се налази на петом месту у Европи, после Латвије, Босне и Херцеговине, Естоније и Молдавије. Такође, наша земља се  и по умирању од ове врсте рака код жена, налази на петом месту у Европи, после Румуније, Молдавије, Бугарске и Литваније

Од 1.јула 2014.године у Служби за здравствену заштиту жена спроводи се организовани Национални скрининг програм и до 31.12.2018.године урађено је 28 745 циљаних прегледа на рано откривање рака грлића материце и око 8 000 ПАП тестова у оквиру превентивних систематских прегледа.

„ Током прошле године код 107 жена је откривено и потврђено постојање премалигног обољења. Код 8 жена је откривено постојање раног малигног обољења и код њих је спроведено даље лечење на Гинеколошком одељењу Опште болнице „Студеница“, док је код 16 пацијенткиња дијагностиковано постојање малигнитета и код њих је спроведено даље лечење у складу са постојећим протоколима лечења рака грлића материце, а у сарадњи са Службом онкологије ОБ „ Студеница“, рекла је прим.др Тамара Анђелковић.

Она је истакла да је најефикаснија мера примарне превенције имунизација против хуманог папилома вируса.

«Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у преинвазивној фази,“ казала је прим.др Анђелковић

Учеснице скупа поздравила је и директорка Дома здравља Краљево, мсц.др Мирјана Крчевинац, рекавши да резултати Службе за здравствену заштиту жена не би могли да буду овако добри да се годинама уназад не води брига о кадровима и опреми.

„У овој служби ради 9 гинеколога, од којих је 8 цитолога, као и  3 супервизора за организовани скрининг. Затим 3 цитоскинера ( више медицинске сестре), а тренутно су 2 лекара на специјализацији. Служба за здравствену заштиту жена је савремено опремљена са 2 ултразвучна апарата. О одговорности Министарства здравља говори и податак да је прошле године купљен колпоскопски апарат намењен овој служби. Из буџета локалне самоуправе купљени су : 4 хидрауличнна гинеколошка стола, ЦТГ апарат, савремени ормари за чување ПАП плочица, као и добоши, спекулуми и тако даље. Ова служба по свом стандарду има све услове да буде Регионални центар за организовани скриниг програм“, рекла је директорка Крчевинац.

Европска недеља превенције рака грлића материце се до 27. јануара ове године у циљу подизања свести  жена о раку грлића материце и начинима превенције. Овом недељом преносимо поруку о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

10 09 00 11 03 02 01 08 07 06 05 04

Dom Zdravlja Kraljevo © 2014